Minister Koolmees van Sociale Zaken is aangeschoven bij het al lang slepende overleg over een nieuw pensioenstelsel. Onduidelijk is of de nieuwe ronde onderhandelingen tijdens de herfstvakantie een doorbraak opleveren.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
4 reacties
De essentiele vraag staat er niet bij: hoever gaan we met verpersoonlijking, individualisering
De essentiele vraag staat er niet bij: hoever gaan we met verpersoonlijking, individualisering en flexibilisering. Pensioen(premie) voor hypotheek, studie-/zorgverlof, sabbatical en lumpsum. Een deel pensioen tijdelijk en flexibilisering van de AOW. Anders hebben we bij aanvang al weer een verouderd systeem. Deze discussiepunten zijn zóó oud, daarmee komen we er niet.
‘Een akkoord mag geen verslechtering zijn. Dat is een hard punt.’ Dat zegt genoeg. Waarom zou een nieuwe systeem slechter zijn? Dat wil toch niemand. Het is gewoon een schrijnend gebrek aan echter pensioenkennis en maatschappelijke kijk op pensioen. En alleen kijken naar de eigen achterban.
Geachte heer Gommer,
Pensioen is een arbeidsvoorwaarde en hoort bij de zorgplicht van de werkgever voor de werknemer. Helaas lijdt deze zorgplicht aan toenemende erosie, vooral bij werkgevers maar ook bij werknemers die – al dan niet gedwongen – flexwerkers of zzp’ers zijn (geworden). Het zoeken naar een oplossing voor de bescherming van de oudedagvoorziening voor juist deze groep “werk-nomaden” vormt één van de uitdagingen ter aanpassing van het huidige stelsel. Om dan maar het op collectiviteit en solidariteit gebaseerde stelsel op te doeken is volstrekt onnodig.
Verder is het goed te weten (en te onthouden) dat de pensioenaanspraak het bezit is van een vordering in euro’s op een pensioenfonds. Bij een persoonlijke pensioenpot is dit nog steeds zo is. Ook dan is er géén sprake van eigendom van een deel van de belegde middelen; de deelnemer kan er dan ook niet vrijelijk over beschikken. Dit laatste moet u, als pensioenadvocaat, bekend zijn.
Dus het naar believen inzetten van pensioengelden voor studie-/zorgverlof of voor hypotheken is niet aan de orde. En dat is maar goed ook, want pensioen is – zoals u weet – uitgesteld loon, bedoeld voor een redelijk onbezorgde oude dag. Die onbezorgde oude dag zal er niet zijn als vóór die tijd pensioengeld voor andere doeleinden is ingezet.
In het TV programma Buitenhof was Wouter Koolmees als spreker aanwezig (2012 of 2013) om te pleiten voor zorgsparen. Maw hij wilde de zorg laten betalen uit een eigen zorgpot.
Onvermeld bleef over hoeveel in die pot moest zitten en hoe hij die zorgpot ging vullen cq leeg maken.
Hiermee werd het idee geboren van een eigen pensioenpot. Die voor een aantal doeleneinden gebruikt kon worden. Vervolgens werd pensioen indexeren bijna onmogelijk gemaakt zodat je naar buiten toe het argument kan gebruiken de jongeren betalen voor de ouderen. Door vooral het woord AOW als tussenvoegsel te gebruiken dat steeds minder mensen de pensioenen moeten gaan betalen. I.p.v. te vertellen dat AIW niet het zelfde dan pensioensparen de mogelijke gevolgen kan u vinden op: http://www.A2Pensioen.nl
.
.