De contouren van het nieuwe stelsel zijn duidelijk, maar de weg ernaartoe is ingewikkeld. Een inventarisatie van de heikele punten die de pensioensector de komende vijf jaar in hun greep houden.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Interessant artikel.
Echter onder punt 2. zou de indruk kunnen ontstaan dat sociale partners beslissen over al dan niet invaren. Dit besluit ligt echter ultiem bij het bestuur van het fonds. De Hoofdlijnennotitie is daar heel duidelijk over. Vandaar ook dat ‘versterkt bezwaarrecht’ van VO en belanghebbendenorgaan. Die organen hebben een rechtsverhouding met het bestuur, niet met sociale partners.
Het is goed om te bedenken dat DNB ondergeschikt is aan de minister van SZW die DNB volgens artikel 165 Pensioenwet aanwijzingen kan geven die DNB verplicht is om op te volgen. DNB is dus niet onafhankelijk van de politiek zoals zo vaak wordt verondersteld.
Naast de wetgever, DNB en fondsen kunnen ook sociale partners een rol spelen in de overgangsperikelen.
Als je nu een redelijke pensioenpremie afspreekt voor de komende jaren en het fonds wil een premiedekkingsgraad in de orde van 100% dan komt daar een (erg) lage pensioenopbouw uit. Veelal willen sociale partners ‘dat niet meemaken’, maar hoe erg is het nou eigenlijk? Als je die lage opbouw voor lief neemt en er van uit gaat dat de op te bouwen pensioenen binnenkort worden ingevaren in het nieuwe stelsel dan komen die pensioencenten uiteindelijk goed terecht. Die lage opbouw is dan slechts een tijdelijke zelfkastijding die nog even duurt zolang het huidige stelsel nog bestaat.
Komende pensioenpremies worden echter niet voor altijd in het huidige stelsel opgeborgen (er van uitgaande dat we allemaal gaan invaren). Dat zou voor sociale partners een geruststelling moeten zijn.