De verplichtstelling en het paritaire bestuursmodel moeten verdwijnen, vindt Forum voor Democratie. De andere pensioenstandpunten worden nog uitgewerkt, zegt FvD-senator en oud-APG’er Paul Frentrop. ‘We zijn een jonge partij.’
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Laat de politiek eerst eens zelf kijken naar de kwaliteit van hun eigen besluitvorming in relatie tot ons pensioenstelsel. Het is zo gemakkelijk een kruistocht te gaan voeren tegen ons polderlandschap. Ik huiver al bij de gedachte dat we echte grootverdieners gaan krijgen bij pensioenfondsen, want dat zijn die zogenaamde professionals die FVD bedoelt.
De problemen waarmee de fondsen in Nederland worstelen zijn over het algemeen zeker niet het gevolg van hun eigen handelen maar van een politieke klasse die toezicht op toezicht stapelt, elk risico wil uitsluiten, en hun eigen politieke doelgroepen (lees jongeren) wil bevredigen om electorale redenen.
Niet de fondsen en hun bestuurders richten ons stelsel ten gronde maar de regelmakers in Den Haag. En daar reken ik het Forum gemakshalve ook maar toe…
Het morrelen aan de verplichtstelling, een lang gekoesterde gedachte in liberaal Nederland, zet de bijl aan de wortel van Bedrijfstakpensioenfondsen. Juist het bestaan van die fondsen zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de werkende bevolking überhaubt pensioen op bouwt. Het niet meer langdurig werkzaam zijn in een bedrijfstak is een non-argument. Pensioenen zijn immers gemakkelijk over te dragen. Nee het gaat er om werkgevers de mogelijkheid te geven goedkopere oplossingen te kiezen, niet in een non-profit omgeving wat bedrijfstakpensioenfondsen zijn, maar bij verzekeraars, of erger dan maar helemaal geen pensioen aan te bieden door mensen te verlokken met iets hogere salarissen.
Het fiscaal aftoppen op premie is de volgende bedreiging van het stelsel, geheel en al bedoeld om iedereen in een (te) nauwsluitend beschikbaar premiecorset te dwingen. Pensioen opbouwen via een defined benefit systeem wordt zodanig onaantrekkelijk gemaakt, niet in het minst door de toegepaste rekenrente, dat we straks geen andere kant dan beschikbare premie meer uit kunnen. We zullen dan tot de ontdekking komen dat er in dat systeem nauwelijks nog solidariteits-elementen zitten zodat de verplichtstelling alleen al door Europese regelgeving niet meer te handhaven valt.
Maar misschien zie ik het te somber in…..