Direct naar inhoud

Bouw en Schoonmaak ontwaren ongewenste eis aan premiedekkingsgraad in transitie-ftk — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 maart 2021

De pensioenfondsen Bouw en Schoonmaak vallen over een korte passage in het Wetsvoorstel toekomst pensioenen. Hierin staat dat pensioenfondsen in de overgang naar het nieuwe stelsel moeten laten zien ‘hoe de premiedekkingsgraad bijdraagt de financiële positie’.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. P. Pensioenfonds ERIKS
    4 jaar geleden

    “hoe de premiedekkingsgraad bijdraagt aan de financiële positie” – die bijdrage kan toch ook negatief zijn? Ik heb dit gelezen als kwalitatieve eis aan het overbruggingsplan: leg uit welke elementen een rol spelen in de verandering van de dekkingsgraad en laat zien dat dat evenwichtig is. Als bij een DG < 100% pensioenen nominaal worden uitgekeerd, heeft dat een negatief effect op de dekkingsgraad. Dan is het misschien wel acceptabel als de premiedekkingsgraad wat lager ligt dan 100% of dan de richtdekkingsgraad (ik hoop wel dat iemand aan de slapers denkt...).

  2. A.J.M. Jansen - Actuaris
    4 jaar geleden

    En zo is het dempen van premies helaas verworden tot het (structureel) verlenen van premiekorting. Volgens mij is dat nimmer de bedoeling geweest van de wetgever.
    De afgelopen 5 jaar is bij veel fondsen de premiedekkingsgraad fors gedaald. Dit betekent dat een deel van de pensioenopbouw in die jaren mede gefinancierd is door inactieven. Als daar ook een kans tegenover staat dat de premiedekkingsgraad soms boven de 100% ligt, zou op termijn ongeveer de feitelijke kostprijs binnenkomen. Stabiliseren had een beter woord geweest dan dempen.
    De kans dat de premiedekkingsgraad nog fors stijgt voordat het huidige stelsel stopt, lijkt me erg klein. Dat is een belangrijke reden om niet door te gaan alsof er niets aan de hand is. De formele rekenregels bieden misschien die ruimte, maar het is eenvoudigweg niet evenwichtig.

  3. Drs. S.G.B. Heemskerk
    4 jaar geleden

    Een premiedekkingsgraad van 70% betekent dat de actieve deelnemer voor iedere 70 euro premie, voor 100 euro pensioenrecht opbouwt. In 2026 wordt het kapitaal verdeeld en krijgt deze deelnemer dus voor iedere 70 euro betaalde premie 100 euro kapitaal terug. Met nog 5 jaar te gaan tot de grote herverdeling levert dit een gemiddeld rendement op van 15% per jaar.
    Waar komt dit rendement vandaan ? Het premie tekort wordt bijgepast uit het fondsvermogen. Een groot deel hiervan wordt dus betaald door de gepensioneerden. Geen wonder dat er niet geïndexeerd kan worden.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.