Auteur

Sameer van Alfen

‘ABP stapt uit aandelen Australisch mijnbouwbedrijf’

ABP heeft zijn aandelen in het Australische mijnbouwbedrijf Jupiter Mines vorige week verkocht, melden media. Vorige maand ruziede het fonds met Jupiter over de afsplitsing van zijn ijzererts-tak.

Niet alle deelnemers IMVB-convenant doen mee met Europese groene regels

Diverse pensioenfondsen die het IMVB-convenant hebben ondertekend, willen nog niet voldoen aan vergelijkbare Europese SFDR-regels. Consultants van Charco & Dique vinden dit opmerkelijk.

Vermogensbeheerders worstelen met SFDR-classificatie matchingportefeuille

Veel ldi-mandaten krijgen voorlopig een ‘grijs’ Europees duurzaamheidslabel (SFDR). Dat wringt bij pensioenfondsen die hun regeling als duurzaam hebben betiteld.

Pensioenbeleggers afwachtend met financieren van woningcorporaties

74 woningcorporaties zoeken leningen van beleggers via platform List Amsterdam, dat in 2019 startte. APG en Actiam zijn ingestapt, maar andere beleggers zijn terughoudend.

Coronacrisis drukte kosten APG met circa €20 mln

De gevolgen van de coronapandemie zorgden bij APG vorig jaar voor zo’n €20 mln lagere kosten. Alleen al de reis-en verblijfskosten daalden €8 mln.

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt verder in maart

De actuele dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds steeg in maart ruim 3%-punt naar afgerond 107%. De dekking werd gestuwd door stijgende zakelijke waarden en de oplopende rente.

Pensioenfonds PostNL belegt €350 mln in landbouwgrond

Het fonds verwacht met beleggingen in landbouwgrond een hoger rendement te behalen dan op vastgoed. Ook kan het zo invloed uitoefenen op de verduurzaming van akkers.

AFM: kostenrapportages in jaarverslag pensioenfondsen gebrekkig

54% van de fondsen rapporteerde in het jaarverslag 2019 niet op de juiste manier over pensioenbeheer- en vermogensbeheerkosten, aldus de AFM. Bij een op de vijf ontbrak een van de wettelijk verplichte cijfers.

Pensioenfonds Cosun kiest Kempen als fiduciair manager

Pensioenfonds Cosun heeft Kempen geselecteerd als fiduciair manager, ten koste van Axa Investment Managers. Het mandaat voor de renteafdekking verhuist van Axa naar BlackRock.

Gerechtshof: franchisers Domino’s Pizza vallen onder Detailhandel

54 franchisenemers van pizzaketen Domino’s vallen onder de verplichtstelling van pensioenfonds Detailhandel, heeft het gerechtshof in hoger beroep bepaald.

Axa IM zet fiduciair beheer in Nederland op laag pitje

Axa Investment Managers geeft geen prioriteit meer aan fiduciair beheer voor Nederlandse pensioenfondsen. De Franse assetmanager zet voortaan in op het aantrekken van vermogensbeheerklanten.

Aons fiduciaire plannen in Nederland lopen spaak

Het is Aon de afgelopen jaren niet gelukt te groeien met fiduciair beheer in Nederland. Pensioenfondsen hebben geen behoefte aan het Engelse fiduciaire model dat de consultant hier wilde aanbieden.

Deze fondsen behaalden in 2020 de hoogste en laagste rendementen

Pensioenfondsen boekten vorig jaar na aftrek van kosten een rendement van gemiddeld 8%, aldus LCP. Alle fondsen eindigden met een plus, die varieerde van 0,5% tot 20,1%.

Koepel: vul nieuw Europees portaal eerst met duurzame bedrijfsdata

De databank waarin de Europese Commissie allerlei informatie wil opslaan van bedrijven moet zich eerst richten op esg-data, vindt de Pensioenfederatie. Deze gegevens zijn vaak minder toegankelijk dan financiële data.

ABP ruziet met Australisch mijnbouwbedrijf over afsplitsing

Het Australische mijnbouwbedrijf Jupiter Mines verwijt pensioenfonds ABP de afsplitsing van zijn ijzererts-tak te blokkeren. ABP zegt dat het geen behoefte heeft aan een belang in het nieuwe bedrijf Juno Minerals.

Verantwoordingsorgaan AVH legt zich neer bij overgang naar PGB

Het verantwoordingsorgaan van bpf AVH verzet zich niet meer tegen de verhuizing van de pensioenen naar PGB. Het heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de Ondernemingskamer eind december.

Nieuwe Europese groene regels zorgen voor tweedeling in pensioensector

De vijf grootste pensioenfondsen gaan rapporteren over de negatieve effecten van hun beleggingen op milieu en mens, conform de Europese SFDR-regels die sinds gisteren gelden. De meeste andere fondsen kiezen voor een opt-out.

APG verkoopt belang in Alpha Trains aan onder andere PGB

APG heeft een indirect belang in treinleasebedrijf Alpha Trains doorverkocht aan drie institutionele investeerders, waaronder pensioenfonds PGB.

Werknemers Rockwool willen met petitie overgang naar PGB afdwingen

Vakbond FNV wil dat pensioenfonds Rockwool meewerkt aan tussentijdse opzegging van het uitvoeringscontract met de werkgever, zodat de nieuwe pensioenopbouw naar PGB kan. Het fonds eist in ruil financiële compensatie.

‘Pensioenfondsen denken na over mengen van investment grade en high yield’

Steeds meer pensioenfondsen overwegen kredietwaardige en risicovolle obligaties in één portefeuille te stoppen, zegt Anna de Jong van vermogensbeheerder PGIM Fixed Income. Dit voorkomt transactiekosten.

Zes pijnpunten in de conceptwet

Bijna vijfhonderd reacties ontving het ministerie van Sociale Zaken in de consultatieronde bij de Wet toekomst pensioenen. Zes lastige onderwerpen zijn te vinden in veel reacties uit de pensioensector.

Pensioenfonds Ahold Delhaize krijgt €122 mln van moederbedrijf

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft eind 2020 €121,9 mln bijgestort in het eigen ondernemingspensioenfonds. Het fonds had een te lage dekkingsgraad.

Panel pleit voor standaard invaarmethode en tegen individueel bezwaarrecht

Kies voor de standaardmethode bij invaren en geef deelnemers bij de overstap naar het nieuwe stelsel geen individueel bezwaarrecht. Dat vonden drie deskundigen gisteren, tijdens het panel van Pensioen Pro Live.

Groei belegd vermogen apf’en zwakt af

Het belegd vermogen van apf’en is in 2020 met 24% gestegen naar €20,6 mrd. De groei is minder fors dan in 2019 en 2018, maar de apf’en zijn al verzekerd van enkele nieuwe grote klanten dit jaar.

FrieslandCampina moet toch schade betalen na opzeggen uitvoeringsovereenkomst

FrieslandCampina moet het pensioenfonds een schadevergoeding betalen na opzegging van het uitvoeringscontract per 2015. Het bedrijf had onterecht geen geld meegegeven voor indexaties, meent het hof.

Februari tot nu toe ‘fantastische maand’ voor dekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad is deze maand zo’n 6%-punt gestegen naar 106%. Stijgende swaprentes en aandelenkoersen vanwege de stimuleringsplannen van Joe Biden stuwen de graadmeter.

Frank Verschuren: ‘Nieuw stelsel vraagt verandervermogen, ook van adviseurs’

Frank Verschuren en Albert Smolenaers verlieten begin 2020 Sprenkels & Verschuren en startten adviesbureau AethiQs. Ze richten zich op meer branches dan alleen de pensioensector, wat bij S&V niet direct kon.

‘Schrap alternatieve methode voor berekenen beschermingsrendement’

Dick Boeijen, Jan Bonenkamp en Bas Werker, nauw betrokken bij de vormgeving van het nieuwe contract, keren zich tegen de optie om het beschermingsrendement te berekenen op basis van echt behaalde rendementen.

KPS: handhaaf individueel bezwaarrecht bij invaren

Het individueel bezwaarrecht bij invaren moet blijven, vindt de Kring van Pensioenspecialisten. ‘Druk je dit bij mensen er doorheen, dan schaadt dit het vertrouwen en loop je het risico op claims.’

Metaalfondsen: maak duidelijker wanneer fonds invaarverzoek mag afwijzen

De wetgever moet beter toelichten op welke gronden een pensioenfonds straks een verzoek tot invaren van sociale partners mag afwijzen, vinden metaalfondsen PMT en PME. ‘Dit moet misverstanden en rechtszaken voorkomen.’