Auteur

Sameer van Alfen

Britse fintech Smart wil Nederlandse markt voor pensioenadministratie op

Het Britse bedrijf Smart gaat zijn internationale dc-platform aanbieden aan Nederlandse zelfadministrerende fondsen, uitvoerders, ppi’s en apf’en. De fintech denkt beide contracten van het pensioenakkoord te kunnen uitvoeren.

Nog steeds vers geld van Nederlandse pensioenfondsen naar hypotheken

Hoewel de stormachtige groei van hypotheekbeleggingen bij Nederlandse pensioenfondsen voorbij is, zijn er nog altijd fondsen die hun beleggingen in deze leningen ophogen, merken Vista Hypotheken en NN IP.

Pensioenfonds kan straks kiezen uit twee benchmarks voor hypotheken

LoanClear lanceerde gisteren een index waartegen pensioenfondsen hun rendementen op Nederlandse hypotheken kunnen afzetten. AF Advisors, Hypoport en beleggers willen in 2021 ook zo'n benchmark presenteren.

Rabo-fonds gaat eerder indexeren vanwege ‘verwatering’ dekkingsgraad

Rabobank Pensioenfonds gaat eerder indexeren en eventuele kortingen spreiden over tien in plaats van vijf jaar. Dit ter compensatie van oudere deelnemers, die door nieuwe cao-afspraken meer risico lopen met hun pensioen.

Verbond: ‘Veel huidige dc-regelingen over tien jaar niet meer rendabel’

In een stelsel met vlakke premies is het over tien jaar vaak niet meer rendabel om een bestaande dc-regeling voort te zetten bij een verzekeraar of ppi, verwacht het Verbond van Verzekeraars. Deze regelingen zullen vrij snel leeglopen.

PGGM: ‘niet geraakt door vertraagde renovatie Afsluitdijk’

PGGM lijdt geen schade door de vertraagde renovatie van de Afsluitdijk. Voor de pensioenbelegger gaat de financiële teller pas lopen als het project is opgeleverd, zegt een woordvoerder.

Interne fraude treft pensioenfonds Horeca & Catering

Pensioenfonds Horeca & Catering is voor €75.000 opgelicht door een voormalig medewerker. Tegen de verdachte werd vorige week één jaar cel geëist. Hij presenteerde zich volgens lokale media als een Robin Hood.

Dekkingsgraad pensioenfonds verder gedaald naar 94%

In oktober is de dekkingsgraad van het gemiddelde pensioenfonds 1%-punt afgenomen. Oorzaak waren de licht dalende rente en de verliezen op aandelen ontwikkelde landen in de tweede helft van de maand.

‘Pensioenfonds verhuist zelden direct mee met weggekocht beleggingsteam’

Neuberger Berman verwacht niet dat Nederlandse pensioenfondsen meteen zullen meegaan met het overgenomen duurzame beleggingsteam van NN IP. Dat zegt Dik van Lomwel van de Amerikaanse asset manager.

Bestaande pensioenen huisartsen in opleiding naar ppi ABN Amro

Pensioenfonds Huisartsen in Opleiding wil de opgebouwde dc-pensioenen op 1 januari 2021 verhuizen naar de ppi van ABN Amro. De gelden onderbrengen bij pensioenfonds Huisartsen blijkt ‘moeilijker en duurder’ dan gedacht.

Importheffing op ‘vies’ niet-Europees bedrijf is risico voor pensioenfonds

De Europese Commissie zinspeelt op een importheffing voor landen die weigeren CO2-uitstoot te belasten. Volgens State Street GA kan zo’n taks de niet-Europese beleggingen van pensioenfondsen raken.

Pensioenfonds kiest het vaakst voor ‘klimaatactie’ als duurzaam VN-doel

Middelgrote en kleine pensioenfondsen opteren in hun esg-beleid het vaakst voor de duurzame VN-ontwikkelingsdoelen ‘klimaatactie’, ‘schone energie’ en ‘eerlijk werk’. ‘Gendergelijkheid’ en ‘leven onder water’ zijn minder geliefd.

PGGM en APG voor €382 mln in eerste corona-obligatie EU

PGGM heeft gisteren voor €212 mln aan EU-obligaties gekocht, die zijn bedoeld om banen te behouden tijdens de coronacrisis. APG investeert daarin €170 mln. MN deed niet mee aan de veiling.

‘Geef pensioenfonds grotere rol bij verkoop van derde-pijlerproduct’

Pensioenfondsen moeten een veel grotere rol spelen bij het aanbieden van derde-pijlerproducten, vindt het Instituut voor Pensioeneducatie. Zij moeten hun deelnemers wijzen op een nieuw op te richten webwinkel voor deze producten.

Rechter: bpf Schoonmaak te snel met faillissementsverzoek in coronatijd

De rechtbank heeft een faillissementsaanvraag van bpf Schoonmaak afgewezen voor een bedrijf dat mede door de coronacrisis geen premies meer afdroeg. Het fonds had meer werk moeten maken van een betalingsregeling.

ABP stopt €45 mln in ontwikkeling Nederlandse warmtenetten

ABP belegt €45 mln in de ontwikkeling van ‘slimme’ warmtenetten in Ede, Almere en enkele andere Nederlandse gemeenten. Daarbij worden diverse duurzame warmtebronnen gecombineerd voor de verwarming van woningen, fabrieken en kantoren.

Drie tips bij het selecteren van duurzame bedrijven

Hoe kom je als pensioenfonds tot een duurzame beleggingsportefeuille? Vermogensbeheerders geven hun visie op uitsluiting, twee nieuwe Europese benchmarks en aanbieders van esg data.

‘Momentum om tijdens coronacrisis te vergroenen is nog niet verloren’

Nationale overheden lijken de coronacrisis niet echt aan te grijpen om extra stappen te zetten met duurzaamheid, maar pensioenfondsen en bedrijven pakken wel door, aldus de deelnemers aan een paneldiscussie.

DNB: EU-obligaties krijgen geen vrijstelling voor vereiste buffer

De obligaties die de EU later deze maand veilt om de coronacrisis te bestrijden, krijgen geen vrijstelling voor het vereist eigen vermogen. Volgens DNB biedt het huidige wettelijke kader daarvoor geen ruimte.

Vastgoedbeleggers willen energieverbruik met twee derde terugdringen

Circa dertig vastgoedpartijen, waaronder belegger Bouwinvest, willen het energieverbruik van hun gebouwen voor 2050 met twee derde hebben teruggebracht.

Profiel | Pensioenfonds Schoonmaak let op de kleintjes

Het gemiddelde pensioen in de schoonmaak is €100. Door de gedaalde rente wordt dat nog minder. Pensioenfonds Schoonmaak twijfelde vorig jaar openlijk of het met zulke lage bedragen nog wel bestaansrecht heeft.

Vijf tips om niet in valkuil van groenwassen te stappen

Pensioenfondsen maken zich zorgen over groenwassen bij vermogensbeheerders. Volgens experts kunnen zij zich hiertegen wapenen door zelf een helder esg-beleid te voeren en managers kritisch te bevragen.

Bouwinvest wil met New Yorks kantoor Amerikaans vastgoed uitbreiden

Bouwinvest heeft deze maand een kantoor in New York geopend. Vanuit Manhattan moeten twee werknemers de voortgang van Amerikaanse vastgoedprojecten in de gaten houden.

Pensioenbeleggers breiden hotelbezit uit, ondanks coronacrisis

De hotelbeleggingen van APG en Bouwinvest renderen door de coronacrisis negatief. Toch zien de beleggers kansen om hun bezit uit te breiden en hun positie tegenover concurrent Airbnb te versterken.

‘Hogere overdrachtstaks zet rem op verduurzaming huizen’

Een hogere overdrachtsbelasting maakt het voor pensioenbeleggers lastiger om huizen versneld te verduurzamen, zegt MN. Zij moeten hun ambities bijstellen, omdat woningen flink in waarde dalen.

‘Animo voor EU-obligaties hangt af van beslag op vereist vermogen’

De EU geeft vanaf oktober obligaties uit om de coronacrisis te bestrijden. Volgens BlackRock kan beleggen in dit schuldpapier leiden tot een hoger vereist eigen vermogen bij pensioenfondsen, tenzij DNB de regels verandert.

‘Ongewenste herverdeling dreigt door kunstmatig beschermingsrendement’

Het beschermingsrendement dat ouderen in het nieuwe pensioenstelsel een stabiele uitkering moet bezorgen, dreigt te leiden tot herverdeling tussen generaties, waarschuwen Robeco en Blue Sky Group.

Vermogensbeheerkosten in 2019 iets gedaald naar 0,55%

De vermogensbeheerkosten van pensioenfondsen zijn vorig jaar gedaald van 0,56% naar 0,55%, blijkt uit onderzoek van LCP. De kosten in euro’s stegen 6,7% naar €7,9 mrd, maar het gemiddelde vermogen klom met 8,6% nog veel harder.

Amerikaans pensioenfonds voor 5% in goud als inflatiehedge

Het pensioenfonds voor de politie en brandweer in de Amerikaanse staat Ohio wil 5% van zijn beleggingen in goud steken. Dit moet bescherming bieden tegen het toegenomen inflatierisico.

Pimco: Invoering lagere ufr per 2021 is niet logisch

Invoering van de lagere ufr per 2021 zorgt voor een spagaat bij de renteafdekking, stelt Pimco. Om de rentehedge op peil te houden, moeten veel fondsen swaps en obligaties bijkopen. Die zijn overbodig in het nieuwe stelsel.