Auteur

Sameer van Alfen

‘Hogere overdrachtstaks zet rem op verduurzaming huizen’

Een hogere overdrachtsbelasting maakt het voor pensioenbeleggers lastiger om huizen versneld te verduurzamen, zegt MN. Zij moeten hun ambities bijstellen, omdat woningen flink in waarde dalen.

‘Animo voor EU-obligaties hangt af van beslag op vereist vermogen’

De EU geeft vanaf oktober obligaties uit om de coronacrisis te bestrijden. Volgens BlackRock kan beleggen in dit schuldpapier leiden tot een hoger vereist eigen vermogen bij pensioenfondsen, tenzij DNB de regels verandert.

‘Ongewenste herverdeling dreigt door kunstmatig beschermingsrendement’

Het beschermingsrendement dat ouderen in het nieuwe pensioenstelsel een stabiele uitkering moet bezorgen, dreigt te leiden tot herverdeling tussen generaties, waarschuwen Robeco en Blue Sky Group.

Vermogensbeheerkosten in 2019 iets gedaald naar 0,55%

De vermogensbeheerkosten van pensioenfondsen zijn vorig jaar gedaald van 0,56% naar 0,55%, blijkt uit onderzoek van LCP. De kosten in euro’s stegen 6,7% naar €7,9 mrd, maar het gemiddelde vermogen klom met 8,6% nog veel harder.

Amerikaans pensioenfonds voor 5% in goud als inflatiehedge

Het pensioenfonds voor de politie en brandweer in de Amerikaanse staat Ohio wil 5% van zijn beleggingen in goud steken. Dit moet bescherming bieden tegen het toegenomen inflatierisico.

Pimco: Invoering lagere ufr per 2021 is niet logisch

Invoering van de lagere ufr per 2021 zorgt voor een spagaat bij de renteafdekking, stelt Pimco. Om de rentehedge op peil te houden, moeten veel fondsen swaps en obligaties bijkopen. Die zijn overbodig in het nieuwe stelsel.

Koolmees bekijkt of opf’en ook buffer mogen aanhouden in dc-regeling

Minister Koolmees zal onderzoeken of ondernemingsfondsen en apf’en onder de Wet verbeterde premieregeling ook een solidariteitsbuffer kunnen aanhouden. Dat zei hij bij Pensioen Pro In Gesprek.

Fiduciair managers: vervang nominaal staatspapier voor inflatie-obligaties

Het inflatierisico is door de coronacrisis flink toegenomen, stellen fiduciair managers. Pensioenfondsen kunnen laag renderende nominale staatsobligaties daarom beter vervangen door inflatie-gerelateerd schuldpapier, menen zij.

‘APG en PGGM in de race voor belang in glasvezelfabrikant Eurofiber’

APG en PGGM azen volgens persbureau Reuters op een minderheidsbelang in het Nederlandse glasvezelbedrijf Eurofiber. De pensioenbeleggers geven geen commentaar.

Pensioenfonds Achmea meer in private equity om indexatie in vizier te houden

Het pensioenfonds van Achmea verhoogt zijn belang in private equity, vastgoed en aandelen om de kans op toekomstige indexaties zo groot mogelijk houden.

PGGM en BAM willen joint venture voor infrastructuur verder uitbouwen

PGGM en bouwbedrijf BAM zijn in gesprek over uitbreiding van hun investeringen in infrastructuur. Daarnaast krijgt de pensioenbelegger voortaan meer inkomsten uit bestaande projecten.

ABP komt met app voor attestatie de vita

Gepensioneerden bij ABP die in het buitenland wonen, kunnen uiterlijk eind 2020 met een app aantonen dat ze nog in leven zijn. Nu moet dat met een door lokale autoriteiten ondertekend formulier, wat veel rompslomp oplevert.

Blue Sky Group en Achmea Pensioenservices vaakst geadviseerd aan pensioenfonds

Adviseurs zetten uitvoerders Blue Sky Group en Achmea Pensioenservices het vaakst op de shortlist, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Bij de apf’en zijn Centraal Beheer APF en De Nationale APF favoriet.

‘Premie bij PFZW stijgt in 2021 naar 26%’

PFZW-directeur Peter Borgdorff verwacht dat de basispremie bij het zorgfonds in 2021 ongeveer 2,5%-punt stijgt naar 26%. Als sociale partners besluiten de opbouw te verlagen, valt de verhoging mogelijk beperkter uit.

ABP betaalt zus van overleden deelnemer na jaren alsnog drie ton partnerpensioen

ABP heeft de zus van een in 1996 overleden deelnemer onlangs achterstallig partnerpensioen uitgekeerd. De vrouw ontving daardoor in een klap €300.000 netto op haar bankrekening.

APG ziet dip in Europese outlet shopping centers als tijdelijk

APG wordt bijna 100% eigenaar van Batavia Stad en tien andere shopping outlets in Europa. De centra rendeerden het eerste halfjaar negatief, maar de belegger put hoop uit de opverende bezoekersaantallen.

Pensioenfonds Kas Bank heeft voorkeur voor zelfstandig voortbestaan

Pensioenfonds Kas Bank wil na de overname van de werkgever door Caceis het liefst zelfstandig doorgaan. Dat is volgens het fonds in het belang van de deelnemers.

Coronacrisis treft vooral illiquide beleggingen in private equity en infrastructuur

Pensioenfondsen leden het afgelopen halfjaar verliezen op hun beleggingen in private equity en infrastructuur. De omvang van de klap sterk is sterk afhankelijk van het type bedrijven en projecten in portefeuille.

Pensioenrichtleeftijd blijft tot 2041 op 68 jaar

Pensioenfondsen hoeven zich tot 2041 waarschijnlijk geen zorgen te maken over een stijging van de pensioenrichtleeftijd naar 69 jaar, aldus consultant LCP. De oorzaak is een andere koppeling aan de levensverwachting.

Negatief rendement op hypotheken in tweede kwartaal

Woninghypotheken rendeerden in het tweede kwartaal negatief, doordat hogere hypotheekrentes de waarde van leningen drukten. Betalingsachterstanden bleven beperkt, maar dat kan volgens consultants snel veranderen.

Beleggingen in infrastructuur wisselend geraakt door coronacrisis

Vooral vliegvelden en tolwegen werden het afgelopen kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. De rendementen op (hernieuwbare) energie bleven vaak stabiel en gingen bij glasvezelnetwerken zelfs door het dak.

‘Projectierendement leidend bij beleggingen in nieuw pensioenstelsel’

Onder het nieuwe contract zullen pensioenfondsen sturen op het projectierendement, stellen fiduciair managers, terwijl de rol van het vereist eigen vermogen vervalt. Dit leidt mogelijk tot meer illiquide beleggingen.

ABN Amro Pensioenfonds kent alsnog volledige indexatie toe

De pensioenen bij ABN Amro Pensioenfonds stijgen dit jaar 1,8%. Het fonds had in april zijn indexatiebesluit vanwege de coronacrisis uitgesteld.

Nieuwe opbouw voormalig TNT Express-personeel naar Bpf Vervoer

Koeriersbedrijf FedEx wil de toekomstige opbouw van voormalig TNT Express-medewerkers per 2021 verhuizen van ondernemingsfonds TNT Express naar bpf Vervoer. Vakbonden blokkeerden dat jarenlang, maar zijn om.

ABP pleit voor uitsluitend reële bedragen op upo

Het uniform pensioenoverzicht zou in de toekomst alleen nog de reële bedragen van de navigatiemetafoor moeten tonen, vindt ABP. Het vermelden van nominale én reële bedragen leidt tot verwarring bij deelnemers.

Ledenparlement FNV stemt in met uitwerking pensioenakkoord

Het FNV-ledenparlement is zaterdag met 62% van de stemmen akkoord gegaan met de uitwerking van het pensioenakkoord. De leden vroegen om snellere invoering dan 2026 en aandacht voor indexatie bij de transitie.

Stijging pensioenpremie bouw vanaf 2021 voor groter deel betaald door werknemers

Als de premie bij BpfBouw in 2021 stijgt, moeten werknemers in de Bouw & Infra daarvan meer ophoesten dan nu. Dit is een geste aan werkgevers, omdat zij de zwareberoepenregeling uit het pensioenakkoord betalen.

Versimpeling administratie gesloten ING-fonds jaagt uitvoeringskosten op

Ruim €4 mln aan investeringen om de administratie te vereenvoudigen, zorgden bij het gesloten pensioenfonds ING vorig jaar voor fors hogere uitvoeringskosten. Die stegen van €278 naar €397 per deelnemer.

Private equity profiteert van opverende beurskoersen

De coronacrisis drukte de rendementen op private equity afgelopen maart in de min. Toch kan de schade dit kwartaal meevallen, omdat vergelijkbare bedrijven op de beurs sindsdien opkrabbelden.

Vermogensbeheerkosten grote fondsen blijven steken op 0,5%

Het is grote pensioenfondsen de afgelopen vijf jaar niet gelukt om de vermogensbeheerkosten onder de 0,5% te krijgen. Dit ondanks de stijging van hun belegd vermogen met 28%.