Auteur

Sameer van Alfen

Tandartsen verhuizen met fiduciair beheer naar nieuwkomer Roccade

Pensioenfonds Tandartsen is op 1 maart voor fiduciair beheer verhuisd van Lombard Odier, waar het plots moest vertrekken, naar Roccade Advies. Dat bestaat uit twee voor zichzelf begonnen ex-werknemers van Lombard Odier.

FrieslandCampina in cassatie tegen eigen pensioenfonds

Zuivelbedrijf FrieslandCampina is naar de Hoge Raad gestapt in een conflict met het eigen gesloten opf. Het gerechtshof oordeelde eerder dat het bedrijf in de fout ging bij het opzeggen van het uitvoeringscontract per 2015.

BpfBouw formuleert kostendoelstelling voortaan scherper

BpfBouw wil dat de pensioenbeheerkosten eind 2024 onder de mediaan liggen van alle bedrijfstakfondsen met honderdduizend tot een miljoen deelnemers. In 2019 lagen de kosten nog circa €10 daarboven.

Pensioenfonds Houtverwerkende industrie toch niet over naar Meubel

Pensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw draagt de pensioenen toch niet over naar bpf Meubel. Tegenover een forse korting bij de overstap stonden te weinig voordelen, aldus voorzitter Jeroen van den Heuvel.

Factorbeleggingen doen Rabo-pensioenfonds achterblijven bij benchmark

Pensioenfonds Rabobank boekte in 2020 een totaalrendement van 2,6%, terwijl de benchmark op 4% uitkwam. De factorbeleggingen bij aandelen, de belangrijkste boosdoener, worden later dit jaar vervangen.

PGGM heft treasury-bedrijf voor handel in derivaten op

PGGM handelt niet langer voor meerdere pensioenfondsen tegelijk in rente- en valutaderivaten via zijn treasurybedrijf. Aanleiding is onder meer kritiek van de AFM.

Dekkingsgraad pensioenfonds stabiliseert op 108%

Na de flinke spurt sinds februari, maakte de actuele dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds in mei een pas op de plaats.

Fiduciair beheer in Nederland lastige markt voor Mercer en WTW

Mercer wil in Nederland groeien met fiduciair beheer, maar pensioenfondsen zijn honkvast, merkt de investment-consultant. Willis Towers Watson ziet voor zichzelf geen grote rol weggelegd in de Nederlandse fiduciaire markt.

Aegon AM: ‘Illiquide beleggingen stuwen pensioenresultaat in nieuwe contract’

Omdat in het nieuwe contract zeker 10% meer illiquide kan worden belegd dan in de verbeterde premieregeling, valt de gemiddelde pensioenuitkering ruim 3% hoger uit, aldus de vermogensbeheerder

Coronacrisis drukt winkelfonds Syntrus Achmea in het rood

Het winkelfonds van Syntrus Achmea heeft 8,8% verloren in 2020 en van de twintig pensioenfondsen willen er zes weg. Toch is fondsmanager Peter Koppers positief. ‘De bodem lijkt in zicht.’

Fondsen stellen transitieplannen voorlopig niet uit

Grote pensioenfondsen en beroepspensioenfondsen passen hun planning voor overgang naar het nieuwe stelsel voorlopig niet aan. De vertraging van de wetgeving betekent wel iets langer ‘sturen in onzekerheid’.

Pensioenfonds DSM belegt 5% in goud

Pensioenfonds DSM Nederland belegt sinds oktober 2020 in fysiek goud. Het fonds kiest voor het edelmetaal, omdat het vaak anders reageert dan andere beleggingen.

Sociale partners Unilever willen premiedaling van 58% naar 37%

Als het aan sociale partners ligt, betaalt Unilever met terugwerkende kracht een fors lagere pensioenpremie aan kring Forward van het Unilever APF. Dat zou het bedrijf dit en volgend jaar in totaal zo’n €60 mln schelen.

Indexatie komt in zicht bij groeiend aantal pensioenfondsen

Door de oplopende dekkingsgraden ontstaat bij steeds meer pensioenfondsen de mogelijkheid om voor het eerst sinds jaren te indexeren. Experts twijfelen of dit verstandig met het oog op invaren in het nieuwe stelsel.

‘Nieuwe contract dwingt uitvoerders en fiduciair managers tot samenwerking’

In het nieuwe pensioencontract zijn uitvoerders afhankelijk van fiduciair managers als deelnemers vragen stellen over toedeling van rendementen, stelt Patrick Heisen van PwC. ‘Pensioenfondsen moeten goed toezien op dit proces.’

MN zoekt nieuwe huurder voor voormalig V&D-pand Eindhoven

MN zoekt een nieuwe huurder voor 5500 m2 kantoorruimte in het voormalige V&D-pand in Eindhoven. Microlab, een verhuurder van flexplekken die 4000 m2 zou afnemen, is voorlopig afgehaakt.

ABP past forse correctie toe op rendement private equity

ABP heeft het rendement op private equity voor 2020 aangepast van 14,8% naar 21%. Dat roept vragen op over de omgang met zulke aanpassingen bij het toedelen van rendementen in het nieuwe contract.

Beroepspensioenfondsen maken vaart met contractkeuze nieuw stelsel

Verloskundigen en loodsen willen nog dit jaar kiezen tussen het nieuwe contract en de verbeterde premieregeling. Medisch specialisten hopen eind 2021 een voorlopige beslissing te hebben genomen.

Apothekers mogen zelf kiezen tussen nieuwe contract of verbeterde premieregeling

Pensioenfonds Openbare Apothekers en de beroepspensioenvereniging houden een enquête onder deelnemers over hun voorkeuren. Zij kiezen in februari 2022 een pensioenregeling voor de nieuwe opbouw.

‘ABP stapt uit aandelen Australisch mijnbouwbedrijf’

ABP heeft zijn aandelen in het Australische mijnbouwbedrijf Jupiter Mines vorige week verkocht, melden media. Vorige maand ruziede het fonds met Jupiter over de afsplitsing van zijn ijzererts-tak.

Niet alle deelnemers IMVB-convenant doen mee met Europese groene regels

Diverse pensioenfondsen die het IMVB-convenant hebben ondertekend, willen nog niet voldoen aan vergelijkbare Europese SFDR-regels. Consultants van Charco & Dique vinden dit opmerkelijk.

Vermogensbeheerders worstelen met SFDR-classificatie matchingportefeuille

Veel ldi-mandaten krijgen voorlopig een ‘grijs’ Europees duurzaamheidslabel (SFDR). Dat wringt bij pensioenfondsen die hun regeling als duurzaam hebben betiteld.

Pensioenbeleggers afwachtend met financieren van woningcorporaties

74 woningcorporaties zoeken leningen van beleggers via platform List Amsterdam, dat in 2019 startte. APG en Actiam zijn ingestapt, maar andere beleggers zijn terughoudend.

Coronacrisis drukte kosten APG met circa €20 mln

De gevolgen van de coronapandemie zorgden bij APG vorig jaar voor zo’n €20 mln lagere kosten. Alleen al de reis-en verblijfskosten daalden €8 mln.

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt verder in maart

De actuele dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds steeg in maart ruim 3%-punt naar afgerond 107%. De dekking werd gestuwd door stijgende zakelijke waarden en de oplopende rente.

Pensioenfonds PostNL belegt €350 mln in landbouwgrond

Het fonds verwacht met beleggingen in landbouwgrond een hoger rendement te behalen dan op vastgoed. Ook kan het zo invloed uitoefenen op de verduurzaming van akkers.

AFM: kostenrapportages in jaarverslag pensioenfondsen gebrekkig

54% van de fondsen rapporteerde in het jaarverslag 2019 niet op de juiste manier over pensioenbeheer- en vermogensbeheerkosten, aldus de AFM. Bij een op de vijf ontbrak een van de wettelijk verplichte cijfers.

Pensioenfonds Cosun kiest Kempen als fiduciair manager

Pensioenfonds Cosun heeft Kempen geselecteerd als fiduciair manager, ten koste van Axa Investment Managers. Het mandaat voor de renteafdekking verhuist van Axa naar BlackRock.

Gerechtshof: franchisers Domino’s Pizza vallen onder Detailhandel

54 franchisenemers van pizzaketen Domino’s vallen onder de verplichtstelling van pensioenfonds Detailhandel, heeft het gerechtshof in hoger beroep bepaald.

Axa IM zet fiduciair beheer in Nederland op laag pitje

Axa Investment Managers geeft geen prioriteit meer aan fiduciair beheer voor Nederlandse pensioenfondsen. De Franse assetmanager zet voortaan in op het aantrekken van vermogensbeheerklanten.