Ook premiepensioeninstellingen worstelen met werkgevers die moeite hebben om de premie te betalen. Anders dan pensioenfondsen is hun financiële speelruimte beperkt en is er weinig ruimte voor betalingsregelingen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
“Als werkgevers failliet gaan en in de maanden voor het faillissement geen premie hebben betaald aan een ppi, hebben de deelnemers toch recht op de inleg over die maanden”
Dit is een onjuiste stelling. Op grond van artikel 29 PW (dat in lid 7 van overeenkomstige toepassing is verklaard op een PPI), mag een pensioenverzekeraar/PPI de pensioenverzekering premie vrijmaken als sprake is van premieachterstand. Dat mag hij echter pas doen nadat hij de werkgever en de deelnemers hierover schriftelijk heeft geïnformeerd. En dat mag hij weer pas doen nadat hij zich aantoonbaar heeft ingespannen om de achterstallige premie te innen. Op zijn vroegst drie maanden na de mededeling aan de deelnemers mag de pensioenverzekeraar/PPI de opbouw van de pensioenaanspraken beëindigen door premie vrijmaken of pensioenaanspraken zonder premievrije waarde laten vervallen. De premievrijmaking mag op zijn vroegst plaatsvinden per de datum die vijf maanden voor het tijdstip van de mededeling is gelegen. De pensioenverzekeraar/PPI die de deelnemers dus uiterlijk vijf maanden na de eerste niet betaalde premie informeert, nadat hij de werkgever aantoonbaar heeft aangemaand, hoeft geen dekking te verlenen voor niet betaalde premies (behalve drie maanden risico dekking na de mededeling). Werknemers hebben dus t.o.v. de pensioenverzekeraar/PPI geen recht op de niet betaalde premies. Ze hebben slechts een vordering op de failliete werkgever.