Direct naar inhoud

CDA in senaat stelt risicovrije rente ter discussie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 juli 2019

Voor het CDA in de senaat staat niet vast dat de risicovrije rente de juiste methode is voor het berekenen van de verplichtingen in een collectief contract.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. Drs. P. Lieveranoniem
  5 jaar geleden

  “Minister Koolmees van Sociale Zaken legde uit waarom hij de risicovrije rente wél de enig juiste maatstaf vindt: het is onverstandig rendement te gaan uitdelen dat nog niet is behaald.”

  Dit “argument” van Koolmees is simpelweg niet juist. Het gaat er eerder om wat voor rendement het Pensioenfonds / de verzekeraar kan behalen. De rekenrente is gebaseerd op een idioot lage rente voor staatsobligaties die door acties van Centrale Banken in de hele wereld op niveaus staan die niet een normale marktprijs weerspiegelen. Je moet ook niet zomaar het rendement dat je maakt als rekenrente gebruiken maar de huidige rekenrente is simpelweg belachelijk laag.

 2. F. van Berge
  5 jaar geleden

  De rente op een 10-jaars Nederlandse staatsobligatie is momenteel negatief, U mag dat belachelijk vinden, maar van die mening trekt de marktprijs zich niets aan.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.