Direct naar inhoud

DNB heeft ‘onvoldoende houvast’ aan huidig ftk — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 29 maart 2019

Het ftk laat de mogelijkheid open om te weinig premie in te leggen en te veel pensioen uit te keren. Daardoor kan de zekerheid die deelnemers verwachten niet worden afgedwongen, waarschuwt DNB.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. E. Daae
  5 jaar geleden

  Ik wil wijzen daarnaast op de eis in de Nederlandse wetgeving om in het herstelplan terug te keren naar een minimale dekkingsgraad door PMT van 104,3% (de technische voorzieningen met een opslag van 5% om tot het minimaal vereist vermogen te komen, voortvloeiende uit art. 17, eerste en tweede lid van de IORP Richtlijn 2003/41/EG van het Europees Parlement en de Europese Raad van 3 juni 2003). Hierdoor wordt er dus meer geëist dan het hebben van de technische voorzieningen van art. 16 lid 1 van deze IORP Richtlijn. Daardoor moesten pensioenfondsen in 2013 en 2014 korten, omdat aan het einde van het herstelplan (net) niet op de 104,3% uitkwam en werden de aanspraken en rechten dus verplicht verminderd zonder dat sprake is van het niet voldoen aan de dekkingseis van art. 16 lid 1 van de IORP Richtlijn. Een dergelijke extra prudentiële eis voor het herstelplan bovenop de IORP benchmark van 100% van de technische voorzieningen wordt door geen enkele bepaling of overweging in de IORP Richtlijn toegestaan. De mogelijkheid tot een eigen invulling van de eisen bestaat voor de lidstaten bijvoorbeeld wel uitdrukkelijk met betrekking tot de wijze van vaststellen van de voorzieningen, de hoogte van het eigen vermogen en onder voorwaarden de beleggingsvoorschriften, maar niet voor deze door DNB uitgevaardigde extra dekkingseis en deze extra eis is dus in strijd met Europese wetgeving op dit punt. De uitspraken van DNB op dit punt zijn dus onjuist en kwalijk, en die te hoge dekkingseis dient dan ook te worden verlaagd conform Europees recht.

 2. Anoniem
  5 jaar geleden

  Grote Broek, Eigen Broek of Broekloze Dag voor pensioenbestuurders?
  Klaas Knot over het gebrek aan voortgang bij de hervorming pensioenstelsel: ‘We trekken in Brussel altijd een redelijk grote broek aan over hervormingen’.

  Ten aanzien van de eurocrisis had prof. Knot tegenover FD ook nog wat te melden. ‘De acute problemen met omvallende banken en landen die hun eigen broek niet kunnen ophouden, ebben weg.’

  Helaas is de misleiding van pensioenfondsen door grootbanken nog niet weggeëbd–zie DFT artikel Broekloze Dag voor pensioenbestuurders.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.