Direct naar inhoud

Fonds mag rendement vastrentende waarden eenmalig opnieuw vastzetten — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 februari 2023

Om hogere premie of lagere ambitie door de nieuwe parameters te voorkomen, mogen fondsen van minister Schouten het rendement op vastrentende waarden eenmalig opnieuw vastzetten voor vijf jaar.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. A.C.M. Kuypers
    1 jaar geleden

    Let wel op: Fondsen MOGEN het rendement op vastrentende waarden eenmalig opnieuw vastzetten voor vijf jaar. Ook al of niet dempen mag, maar moet niet. Het is dus een besluit van de personen die het beleid van het pensioenfonds bepalen of mede bepalen, waarbij zij er voor moeten zorgen dat alle belanghebbenden zich door hen op evenwichtige wijze vertegenwoordigd kunnen voelen. Een neerwaartse bijstelling van de premie die er toe leidt dat het eigen vermogen in aanloop naar invaren verwatert staat daarmee wellicht op gespannen voet. Daarbij speelt ook een rol dat de gedachte achter dempen, dat op lange termijn het verschil tussen het werkelijk rendement en de risaicovrije rente zal worden goedgemaakt, niet opgaat bij de korte horizon tot invaren volgens de Wtp.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.