Direct naar inhoud

Gepensioneerden uitzonderen van invaren voor sociale partners onbespreekbaar — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 december 2021

Sociale partners zijn eensgezind dat het inkopen van een vaste uitkering voor gepensioneerden met een carve-out of buy-out ‘zeer onwenselijk’ is.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
 • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. Drs. S.G.B. Heemskerk
  3 jaar geleden

  De gang van zaken bij pensioenfonds Henkel laat zien dat een carve out voor de gepensioneerden zeer voordelig kan zijn, Daar leverde de carve out 10% inhaal indexatie en een gegarandeerde indexatie van 1,2% voor de toekomst op. Dit kan omdat de verzekeraars met een rekenrente van 3,5% mogen werken in plaats van de 0,5% van de pensioenfondsen. Dit levert een veel hogere dekkingsgraad op die meteen in een hogere uitkering kan worden omgezet.
  De reden dat de vakbonden dit niet willen is misschien wel dat zij het pensioengeld in de fondsen nodig hebben voor de compensatie voor het afschaffen van de doorsnee premie en opbouw voor de actieven. En verder natuurlijk verlies aan invloed. Zij zitten wel in de pensioenfondsbesturen maar niet in de directie van de verzekeraars

 2. E. Daae
  3 jaar geleden

  Der vraag is waarom de grote ondernemingen met een eigen OPF dan wel de opgebouwde rechten als eigendom hebben erkend en behouden voor belanghebbende deelnemers, slapers en gepensioneerden door er een gesloten OPF van te maken en voor nieuwe aanspraken een andere OPF op te richten voor hun personeel. Het bedrijf Henkel doet het nog beter. Dit zijn wel organisaties die hun verantwoordelijkheid voor een goede en vaste pensioenuitkering als sociale regeling voor hun werknemers hebben geregeld, maar dat kan beslist niet van de overheid als werkgever en alle BPF’en worden gezegd. De WTP is dan ook buitengewoon ondemocratisch. De rechter zal daarover het laatste woord hebben.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.