Direct naar inhoud

‘Fors lagere pensioenpremies bij bredere risicodeling’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 september 2020

De pensioenpremies kunnen halveren als het beleggingsrisico ook gedeeld wordt met de werkenden, stellen hoogleraren Arnoud Boot, Coen Teulings en Paul de Beer. Voorwaarde is wel dat de pensioenpremies variabel worden.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
 • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

 1. Anoniem
  4 jaar geleden

  Ik zou deze weg zo op het eerste gezicht goed verdedigbaar vinden, zowel voor mijzelf als straks voor mijn inmiddels volwassen kinderen. Bij de opties die tot nu toe de meeste aandacht krijgen is dat voor mij als relatieve leek toch vaak wat minder duidelijk.

  Nog even ter aanvulling bij het eerste voorbeeld van vertrouwen in maatschappelijke systemen (derde paragraaf): via de hielprik worden baby’s kort na de geboorte onderzocht op een aantal zeldzame aangeboren ziektes. Het gaat om ernstige aandoeningen waarbij het belangrijk is dat de behandeling zo vroeg mogelijk begint. Voor het onderzoek worden een paar druppels bloed afgenomen onder het voetje, de zgn. hielprik. Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschap-en-geboorte/vraag-en-antwoord/wat-is-de-hielprik. Via het Rijksvaccinatieprogramma worden (iets) oudere kinderen in meerdere rondes gevaccineerd tegen een aantal infectieziektes die ernstige gevolgen kunnen hebben, zie https://rijksvaccinatieprogramma.nl/.

 2. F. van Berge
  4 jaar geleden

  Samengevat: Met meer beleggingsrisico zou u goedkoper uit zijn. Nee dus. Zo ongeveer les 1 financiële economie. Ook dit voorstel is dus gewoon balletje-balletje. Het pensioen wordt zekerder gehouden, door het toekomstige loon onzekerder te maken. Wet van behoud van risico gaat altijd op…

 3. A.J.M. Jansen - Actuaris
  4 jaar geleden

  Elk idee heeft zo zijn voor- en nadelen, maar per saldo word ik hier heel vrolijk van. Een niet genoemd voordeel van dit voorstel is volgens mij dat het een forse toegevoegde waarde genereert van de begrippen collectiviteit en solidariteit. Daar waar je bij het nieuwe pensioenstelsel kan denken dat je het in grote mate ook allemaal individueel zou kunnen regelen, voegt dit voorstel iets toe dat uitsluitend groepsgewijs werkt. Ik hoop op verdere uitwerking.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.