Direct naar inhoud

‘Intergenerationele solidariteit hoort niet thuis in nieuw pensioenstelsel’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 oktober 2021

De solidariteitsreserve in de solidaire premieregeling moet niet worden gebruikt om vermogen te herverdelen tussen generaties. Dat ondergraaft het vertrouwen in het stelsel bij jongeren, waarschuwt de Deense pensioenexpert Ole Beier Sørensen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. P.P. Witte
    3 jaar geleden

    Met anderen heb ik al eerder betoogd, dat het schrappen van de doorsneesystematiek ook in de solidaire premieregeling de ongelijkheid tussen de full time werkende hoger opgeleide jongeren met een vaste baan en de jongeren die de eerste 10-15 jaar van hun arbeidzame leven veroordeeld zijn tot (parttime) flexbanen of jonge partners die de zorgtaken gelijkwaardig verdelen, ernstig vergroot. De huidige doorsneesystematiek dempt dit. De maatmensen die door sociale partners gebruikt worden houden hier geen rekening mee. Over een paar decennia hebben we weer arme pensioengerechtigden, veelal lager opgeleiden en vrouwen. De mogelijke solidariteitsreserve in de solidaire premieregeling gaat dit ook niet oplossen. Het gebruik van het woord solidair in deze context is dan ook niet terecht, past wel goed in het frame van sociale partners.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.