Direct naar inhoud

‘Korten raakt ouderen het hardst’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 februari 2019

De gebruikelijke manier om pensioenen te verlagen met een voor iedere db-deelnemer gelijk percentage lijkt solidair, maar is het niet. Ouderen worden het hardst getroffen, omdat ze het meest hebben opgebouwd. ‘Leeftijdsafhankelijke kortingspercentages voorkomen pech- en gelukgeneraties.’

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. R.H. van Os
    5 jaar geleden

    Leeftijdsafhankelijk korten sluit goed aan met mijn voorstellen voor aanpassing van het bestaande pensioenstelsel. Daar hoort dan overigens wel bij dat in geval van goede tijden de pensioenen van jongeren meer geïndexeerd worden dan de pensioenen van ouderen.

    Aanspraken definiëren in de termen van vermogen om het stelsel beter uitlegbaar te maken, lijkt mij niet nodig. We moeten gewoon duidelijk uitleggen dat het pensioen niet gegarandeerd is en mede afhankelijk is van onder meer het behaalde rendement. Dat begrijpt iedereen.

  2. E. Daae
    5 jaar geleden

    Het goede nieuws is dat de heren Bovenberg en Nijman thans de mening lijken te zijn toegedaan dat de roep om zogenaamde persoonlijke pensioenpotjes flauwekul is.
    Individuele pensioenregelingen, op basis van beschikbare premies (DC-regelingen), worden vrijwel altijd uitgevoerd door commerciële verzekeraars. DC-regelingen leiden tot onzekere pensioenen. Pas op datum ingang pensioenleeftijd is bekend tegen welke rentevoet men van het gespaarde kapitaal een levenslange annuïtaire uitkering moet kopen.
    Dit systeem leidt tot geluk- en pechgeneraties, ofwel: tot woekerpensioenen.
    Verzekeraars moeten winst maken; de beheerkosten voor dit type pensioenen zijn veelal een factor 3 tot 5 hoger dan die bij de non-profit pensioenfondsen.
    Als het gaat om het verschaffen van inzicht in het persoonlijke vermogen dat deelnemers opbouwen via een pensioenregeling bij een pensioenfonds, dan is dat ook nu al mogelijk. Daar hoeft het huidige stelsel, gebaseerd op de uitkeringsovereenkomst niet voor worden gesloopt.
    Pensioenfondsen houden van iedere deelnemer een actuariële rekening bij. Daarop wordt de jaarlijkse aangroei van de pensioenaanspraken op bijgehouden. Door ook de gemaakte rendementen op individueel rekeningniveau te registreren, kan een fonds inzicht geven in de totale omvang van de pensioenaanspraken. Hiertoe dienen de pensioenfondsen hun administratieve inrichting aan te passen.

    NOG EEN OPMERKING OVER “GEGARANDEERDE UITKERINGEN”: DIE HEBBEN NOOIT BESTAAN!
    Blijkens de Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSw) was er in het verleden al geen sprake van “levenslang gegarandeerde pensioenen”.
    PSw Artikel 7:
    1. In de statuten en reglementen van een pensioenfonds en van een spaarfonds worden bepalingen opgenomen betreffende:
    (….)
    i. de wijziging van de statuten en reglementen, met name ook wat betreft wijziging van de rechten en verplichtingen van de deelnemers, gewezen deelnemers en overige belanghebbenden in gevallen, waarin de financiële toestand van het fonds daartoe aanleiding geeft;

    De opvolger van de PSw, de Pensioenwet (Pw)van 2006 (in werking getreden per 01-01-2007) is hierin nog duidelijker.
    Pw art. 134:
    Korting pensioenaanspraken en pensioenrechten door pensioenfonds
    1 Een pensioenfonds kan verworven pensioenaanspraken en pensioenrechten uitsluitend verminderen indien:
    a. het pensioenfonds gezien de beleidsdekkingsgraad niet voldoet aan de bij of krachtens artikel 131 gestelde eisen ten aanzien van het minimaal vereist eigen vermogen of de bij of krachtens artikel 132 gestelde eisen ten aanzien van het vereist eigen vermogen;
    b. het pensioenfonds niet in staat is binnen een redelijke termijn te voldoen aan artikel 131 of artikel 132 zonder dat de belangen van deelnemers, gewezen deelnemers, pensioengerechtigden, andere aanspraakgerechtigden of de werkgever onevenredig worden geschaad; en
    c. alle overige beschikbare sturingsmiddelen, met uitzondering van het beleggingsbeleid, zijn ingezet in het herstelplan, bedoeld in artikel 138 of artikel 139.
    2 Een pensioenfonds informeert de deelnemers, gewezen deelnemers, pensioengerechtigden en de werkgever onverwijld schriftelijk over het besluit tot vermindering van pensioenaanspraken en pensioenrechten.
    3 De vermindering, bedoeld in het eerste lid, kan op zijn vroegst drie maanden nadat de pensioengerechtigden hierover zijn geïnformeerd en een maand nadat de deelnemers, gewezen deelnemers, werkgever en toezichthouder hierover zijn geïnformeerd, worden gerealiseerd.
    4 Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot dit artikel.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.