Direct naar inhoud

Kring van Pensioenspecialisten hekelt opheffen leenrestrictie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 mei 2022

Opheffen van de leenrestrictie betekent volgens de Kring van Pensioenspecialisten (KPS) dat de wetgever deelnemers stimuleert te beleggen in een constructie waar AFM en DNB particulieren voor waarschuwen, en dat is ‘vreemd’.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

 1. L. Luyten
  2 jaar geleden

  Ik ben het volledig eens met de Kring van Pensioenspecialisten. Loslaten leenrestrictie lijkt theoretisch tot een beter resultaat te leiden, maar de risico’s zijn erg groot, het lijkt inderdaad op soort legiolease-constructie die niet wenselijk is, waar je deelnemers voor moet beschermen. Het kapitaal van deelnemers kan in negatieve markten van dalende (aandelen)koersen dan extreem gaan dalen. Bij regulier DC-beleggen (bij een PPI/verzekeraar) vindt een jonge deelnemer een Return percentage van 90% al heel hoog (qua risico), dus waarom meer dan 100% Return rendement toekennen.
  Daarnaast is het “beschermingsrendement” absoluut gezien negatief als de rente stijgt, waardoor de waarde van het kapitaal van een deelnemer nog verder kan dalen. Ga dat allemaal maar eens uitleggen aan een deelnemer! Zeker jonge deelnemers zullen focussen op de waarde van hun potje en niet op hun verwachte aan te kopen pensioen.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.