Direct naar inhoud

Mercer neemt Cardano over — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 juni 2024

Pensioenadviseur Mercer lijft ldi- en risicomanager Cardano in. Mercer wil zo in één klap het beheerd vermogen onder Nederlandse klanten vergroten. De adviseur ziet ook kansen het handelsplatform van Cardano internationaal uit te rollen.

Dat zegt David Sanderse, ceo van Mercer Nederland. De pensioen- en beleggingsadviseur maakte de overname, die eind 2024 moet zijn afgerond, gisteren bekend. Hoeveel Mercer daarvoor neertelt, is niet bekendgemaakt.

Mercer houdt kantoor in Het Groot Handelsgebouw dat aan het stationsplein van Rotterdam Centraal ligt. Cardano zit op steenworpafstand.
Foto ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Sanderse ziet Cardano als één van de ‘groeibriljanten’ in de Nederlandse pensioensector. ‘Zij passen goed bij ons als pensioen- en beleggingsadviseur, omdat wij bij Mercer wereldwijd nog geen tak hebben voor risicomanagement, ldi en duurzaam vermogensbeheer. Met de overname van Cardano kunnen wij onze dienstverlening met deze terreinen uitbreiden.’

Mercer is ook geïnteresseerd in het handelsplatform van Cardano voor bijvoorbeeld rentederivatentransacties. ‘Wij verwachten daar in de toekomst veel internationale klanten op aan te kunnen sluiten. Dat zou ook een voordeel op moeten leveren voor de huidige pensioenfondsklanten van Cardano, omdat tarieven kunnen dalen als meer partijen van het platform gebruikmaken.’

Vermogensbeheer

De pensioenadviseur krijgt met de overname ook een stevige plek op de markt van vermogensbeheer voor Nederlandse pensioenfondsen. Mercer bood tot nu toe ‘beleggingsoplossingen’ aan, waaronder de eigen multi-managerfondsen voor illiquide beleggingen, waarin zo’n €2 mrd aan vermogen zit van Nederlandse pensioenfondsen.

Met de overname van Cardano komt daar een slordige €66 mrd bij van zeventig institutionele beleggers. In dit bedrag zitten niet alleen de Nederlandse klanten van Cardano, maar ook die in het Verenigd Koninkrijk. Cardano heeft daar ook nog ongeveer €100 mrd onder fiduciair advies. Deze activiteiten worden eveneens overgenomen door Mercer. Buiten Nederland is Mercer naast pensioenadviseur ook een grote fiduciair- en assetmanager, met wereldwijd circa €500 mrd onder beheer voor 2.700 klanten.

De ceo van Mercer Nederland is blij dat hij het bestuur van Mercer in Amerika warm heeft kunnen maken voor de overname van Cardano. ‘Vanwege de consolidatie onder Nederlandse pensioenfondsen in de afgelopen jaren, liep het aantal klanten waarvoor wij pensioen- en beleggingsadvies gaven terug. Nu ziet het management toch weer kansen om te groeien in Nederland, ook met het oog op de komende pensioentransitie en de verschuiving van db naar dc die daarvan het gevolg is.’ Mercer maakt deel uit van het beursgenoteerde conglomeraat Marsh McLennan.

Sanderse ambieert dat huidige klanten voor pensioen- en beleggingsadvies in de toekomst ook gebruik kunnen maken van meer geïntegreerde dienstverlening van Mercer en Cardano. Hij benadrukt echter dat van gedwongen winkelnering geen sprake zal zijn.

Overnamepad

In 2022 was risicomanager Cardano zelf nog op overnamepad. Het kocht toen duurzaam belegger Actiam van Athora. In maart 2023 zei Maureen Schlejen, toen nog cco bij de risicomanager, dat Actiam met zijn belegd vermogen in vijf jaar tijd zou moeten groeien naar €40 mrd. Ze noemde toen Cardano ‘een hele mooie haven voor Actiam en een goede aandeelhouder met langetermijnvisie’.

Bij die langetermijnvisie behoorde toen nog niet de overname van Cardano door Mercer, vertelt Harold Naus, sinds 2014 ceo van Cardano Nederland. ‘We zijn pas eind 2023 serieus in gesprek geraakt met Mercer. Wel hebben onze twee externe aandeelhouders de afgelopen jaren intern aangegeven hun belang van de hand te willen doen, als zich een partij zou melden waarmee Cardano verder kon groeien.’

Volgens Naus hebben sinds die tijd verschillende partijen aangeklopt bij Cardano voor een samenwerking of overname, maar de eigenaren waren ook kritisch. ‘We wilden bijvoorbeeld niet in handen vallen van private equity; we hadden geen kapitaalinjectie nodig of zo. Toen Mercer ons benaderde voor een overname, zagen wij dat vooral als kans om verder te groeien. Niet alleen buiten Nederland zoals in Scandinavië waar maar weinig partijen ons kennen, maar ook qua type klanten. Mercer bedient naast pensioenfondsen en verzekeraars ook ondernemingen en family offices.’

Wie is eigenaar van Cardano?

Cardano is voor 70% in handen van (de families achter) IMC-oprichter Rob Defares en oud-Goldman Sachs bankier Wiet Pot. 30% van de aandelen is in handen van het management van Cardano.

Alle belangen zijn ondergebracht in Gerolamo Holding in Luxemburg. Gerolamo is weer eigenaar van Cardano Holding in het Verenigd Koninkrijk, waar alle werkmaatschappijen in het VK en Nederland samenkomen.

Volgens Naus wordt het management uitgekocht door Mercer. Het is wel de bedoeling dat het management bij Cardano blijft werken. Cardano-oprichter Theo Kocken was na zijn vertrek in 2021 al geen aandeelhouder meer van Cardano.

Naus voegt daaraan toe dat Cardano in Nederland bestaat uit twee entiteiten: Cardano Risk Management bv en Cardano Asset Management nv, de nieuwe naam van het overgenomen Actiam.

Cardano Risk Management boekte in 2023 een omzet van €21,2 mln en €2,4 mln winst. Van Cardano Asset Management zijn nog geen cijfers over 2023 bekendgemaakt. Cardano meldt echter dat de totale omzet van de twee entiteiten vorig jaar €52 mln was en de winst €0,1 mln. Dat impliceert dat Cardano Asset Management verlies leed.

Een andere overweging om met Mercer in zee te gaan is volgens de ceo dat hij merkt dat steeds meer pensioenfondsen alle dienstverlening bij één partij willen onderbrengen. ‘Wij willen onze ogen daar niet voor sluiten en de overname door Mercer voorziet in deze behoefte. Verschillende klanten van Cardano nemen nu al diensten van Mercer af, en schakelen hen bijvoorbeeld in als adviseur of certificerend actuaris.’

Naam Cardano blijft

Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden en vanwege de sterkte van het merk, blijft de naam Cardano de komende jaren in de lucht, zegt Naus. ‘Dat hebben we met Mercer afgesproken, maar er kan een moment komen waarop het vanuit strategisch perspectief toch beter is om Cardano te veranderen in Mercer.’ Er is immers ook een cryptomunt met de naam Cardano. De ceo wijst erop dat Mercer en Cardano in het VK elkaars concurrenten zijn voor fiduciair beheer. Toezichthouders zullen bekijken of het marktaandeel van de nieuwe combinatie niet te groot wordt, maar Naus verwacht daar geen problemen mee.

De overname leidt niet tot gedwongen banenverlies, bezweren Mercer en Cardano. Juist omdat Cardano en Mercer elkaar goed aanvullen qua dienstverlening. Mercer heeft in Nederland circa 75 werknemers in dienst die zich bezighouden met pensioenen, Cardano ongeveer tweehonderd. Beide bedrijven blijven in hun eigen kantoor in Rotterdam zitten; die liggen op een steenworp afstand van elkaar.

Cardano heeft zich tot 2029 garant gesteld voor eventuele verliezen van apf Het Nederlandse Pensioenfonds. Naus laat weten dat deze garantstelling ook onder Mercer zal worden voortgezet.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.