Direct naar inhoud

Pensioenfondsen blijven renteafdekking verhogen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Veel pensioenfondsen hebben in 2021 wederom hun renteafdekking verhoogd. Net als het voorgaande jaar bedroeg de gemiddelde verhoging van alle pensioenfondsen samen 2,5%-punt.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. Drs. S.G.B. Heemskerk
    2 jaar geleden

    Voor 2006 was er een vaste rekenrente van 4% en deed geen enkel pensioenfonds aan rente afdekking. Daarna kwam het FTK met variabele rente en was het ineens nodig om de rente af te dekken. Over de pensioen looptijd van gemiddeld 60 jaar van start deelname tot overlijden ontvang je uiteindelijk de gemiddelde rente. Rente afdekking is geen ekonomisch zinvolle belegging. Het is alleen risico management dat niet door economische motieven wordt gedreven maar door de toezichtsregels . In een tijd van stijgende inflatie en waarschijnlijk ook stijgende rente, geeft rente afdekking alleen de zekerheid dat je geen indexatie kan geven. Door nu de renteafdekking fors te verhogen geven pensioenfondsbesturen aan dat niet de belangen van hun deelnemers, maar de relatie met de toezichthouder (DNB) voor hen vooraan staat.

  2. Drs. A. Laning
    2 jaar geleden

    Geachte heer Heemskerk, er was voor 2006 geen sprake van een vaste rekenrente. Het was: “4% of lagere marktrente”. Er was dus wel een maximum, maar geen minimum. Ook zonder het FTK zou het renterisico dus evident zijn geworden toen de rente onder de 4% dook.
    Renteafdekking is inderdaad een cruciaal onderdeel van risicomanagement, maar ik zou het omdraaien: het vertrekpunt is risicovrij beleggen, dat is de situatie met 100% renteafdekking. Omdat zo’n beleggingsbeleid geen overrendement genereert en ook geen inflatiebescherming biedt, moet een pensioenfonds wel risico gaan toevoegen aan de portefeuille. Dat kan door zakelijke waarden toe te voegen en dan kan het ook noodzakelijk en/of wenselijk zijn om minder dan 100% van het renterisico af te dekken.

  3. Drs. S.G.B. Heemskerk
    2 jaar geleden

    Op de termijn die bij een pensioenregeling speelt, ongeveer 60 jaar van start deelname tot overlijden, is inflatie het grootste risico. Risicovrij beleggen brengt dan een ongedekt en groot pensioenrisico met zich mee. Het pensioen is niet bedoeld om een nominale schuld af te lossen maar om de kosten van levensonderhoud te kunnen betalen. Een pensioenregeling moet daarom sturen op koopkracht behoud. Risico management betekent dan ook dat risicovrij beleggen niet het vertrekpunt kan zijn omdat daarmee geen koopkrachtbehoud gerealiseerd kan worden.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.