Direct naar inhoud

Philips zit niet te wachten op degressieve opbouw — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 december 2018

Philips vindt de degressieve opbouw die volgens het kabinet ingevoerd moet worden, niet uit te leggen en administratief complex. Bovendien lost invoering van leeftijdsafhankelijke opbouw geen problemen op van deze werkgever.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. H. Meerten
    6 jaar geleden

    Grappig. Ik was er niet en dit zijn niet mijn woorden

  2. A.R.N.O.U.D.W. Bosch
    6 jaar geleden

    De problemen met pensioenen zijn ontstaan door drie belangrijke factoren en niet door de doorsneepremie namelijk:
    a) wisselende pensioenpremie
    b) oplopende opbouwpercentage
    c) opgelegde rekenregels DNB
    Samengevat
    Door de rekenregels van DNB
    en het verhogen van de opbouwpercentages van 1,75% naar 2,25% over de PG werd indexatie onmogelijk gemaakt.
    Jong en Oud worden altijd gelijk behandeld met de mathematisch gegevens verwerking:
    Rente/jaar = Jaarlijkse indexatie waardoor jongeren dus meer worden geïndexeerd dan ouderen.
    Zie op:
    http://www.A2Pers.nl
    en
    http://www.inlegfactor.nl

  3. Mr. A.J. van de Griend
    6 jaar geleden

    DNB en het kabinet willen met de afschaffing van de doorsneesystematiek bereiken dat jongeren en ouderen gelijk worden behandeld met betrekking tot de waarde van hun pensioenopbouw. Degressieve opbouwpercentages zijn in DB één manier om dat te bereiken. Terecht wordt opgemerkt dat zulks gecompliceerd is, vooral communicatief.
    Degressieve opbouw (c.q. gelijke waarde-opbouw) kun je ook bereiken met een vlakke DC-premie die je direct omzet in een DB-aanspraak (tegen een kostendekkende prijs conform ftk) of in een aanspraak conform de systematiek van de Wet verbeterde premieregeling (dan ook toegepast in de opbouwfase dus). Dat geeft focus op de waarde van de opbouw. DC met een vlakke staffel (nog eenvoudiger) kan ook. Met deze methoden ziet een oudere die doorwerkt dat hij of zij nog exact dezelfde waarde toevoegt aan het pensioen als een jongere met hetzelfde salaris. Dat lijkt mij geen reden om niet door te willen werken en lijkt gemakkelijk(er) uit te leggen.
    Als er binnen een collectiviteit/onderneming een voorkeur is voor een DB-regeling met niet-degressieve opbouw of DC met leeftijdsafhankelijke staffels, dan zou dat mogelijk moeten zijn. Solidariteit tussen jong en oud helemaal verbieden, lijkt mij niet nodig. Het draagvlak voor deze vorm van solidariteit is op veel plaatsen sterk afgenomen en mogelijk zelfs verdwenen, de voornemens van het kabinet komen immers niet uit de lucht vallen. Deze spanning kan wellicht worden doorbroken door introductie van de voorwaarde dat de betrokken jongeren uitdrukkelijk met een “solidaire” systematiek van loonruimteverdeling moeten instemmen. Dán wordt solidariteit gedurende de looptijd van de pensioen cao- bewust gedragen (om daarna opnieuw te worden afgewogen) en niet impliciet verondersteld of tegen de zin van jongeren aan hen opgelegd. Kan dat werken in CAO-recht / PW / Wet BPF?

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.