Direct naar inhoud

Riet Zaal gecompenseerd, volgens PMT alleen vanwege verkeerde communicatie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 9 mei 2018

PMT heeft weduwe Riet Zaal bruto €43.157 betaald in een schikking, bleek maandag uit de uitzending van Zwarte Zwanen. Volgens het pensioenfonds is dit alleen een tegemoetkoming wegens verkeerde communicatie en zijn er geen verkeerde berekeningen gemaakt bij het vaststellen van het partnerpensioen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
 • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

 1. C.A. van Loon
  6 jaar geleden

  Voor de oppervlakkige kijker was het weer smullen. De arme pensioengerechtigde die moet opboksen tegen de wereld van de graaiers. Ouderen wordt tekort gedaan en er is geld genoeg.

  Zoals gewoonlijk komt onvoldoende voor het voetlicht dat de pensioeninkoop voor de ouderen destijds is gedaan onder de afspraak dan 4% van het toekomstig rendement zou worden aangewend om de nominale pensioenaanspraak te financieren. Daarop was ook de premie gebaseerd. Je betaalde dus eigenlijk minder dan nodig was voor een volledige pensioeninkoop. Wie beweert dat pensioenfondsen met een gemiddeld rendement van ongeveer 6% voldoende ruimte hebben om elk jaar 1 à 1,5% inflatie te kunnen compenseren doet aan volksverlakkerij. Het netto rendement is immers veel lager door de “hypotheek” op de nominale pensioenen die met een rekenrente van 4% waren opgebouwd. Voor de inkoop van 1% verhoging van de ingegane pensioenen en pensioenrechten van de werknemers heb je al gauw 15% rendement nodig.
  Het feit dat de ouderen van vandaag veel ouder worden dan waarmee destijds, toen de premie berekend werd, en waardoor pensioenen dus veel langer betaald moeten worden, helpt in deze discussie ook al niet.
  Daarom is het rekenen met de rente die op lange termijn geldt, in dat opzicht heel prudent. Voordat je extraatjes gaat uitdelen uit je dikke portemonnee, kijk je eerst wat je in de toekomst allemaal zeker nog te betalen hebt.

  Ik besef ook wel dat het qua communicatie een lastig verhaal blijft. Populistische journalistiek helpt hierbij echter niet, integendeel. Pensioenfondsen blijken nog niet erg in staat om afwegingen als evenwichtige belangenbehartiging, kostenbeheersing en het nemen van risico’s goed over het voetlicht te brengen.

 2. Anoniem
  6 jaar geleden

  Graag zou ik vernemen waarop de deskundigheid van de heer van Loon is gebaseerd. Misschien kan het boekje 21 mythes en onwaarheden over ons pensioen hem van dienst zijn bij het bepalen van constructieve en deskundige reacties. Ook wij als Verontruste Ouderen willen graag wat bijleren en zien zijn reactie met belangstelling tegemoet op: http://www.verontrusteouderen.nl

 3. Anoniem
  6 jaar geleden

  Dit is overigens niet de eerste uitzending over dit onderwerp. Het is verbazingwekkend dat dit nog steeds geen golf van verzet heeft opgeleverd in ons polderrijke land. Veel mensen hebben het gevoel dat er ofwel toch niks aan te doen valt, of dat we het toch nog best wel goed hebben, en actie voeren doen we als fatsoenlijke mensen toch niet? We zien toch wel dat de discussie steeds vaker wordt gevoerd en er toch steeds meer aandacht komt voor het onderwerp. Aanstaande maandag om 20.20 uur op NPO 2 bij Omroep MAX zal het Nationaal Pensioendebat worden gehouden. Als blijk van belangstelling en ondersteuning zullen we met een aantal Verontruste Ouderen op de publiek tribune plaatsnemen, We moeten helaas zwijgend toekijken maar hopen ook hier weer de nodige contacten op te kunnen doen om meer goede medestanders te vinden, U allen willen we oproepen te kijken en laat ons weten wat u ervan vindt. Ook kunt u overwegen u aan te melden als lid van Omroep Max want dat is tot nog toe de enige omroep die aandacht aan de belangen van de ouderen besteed in het algemeen en de Pensioenen in het bijzonder. http://www.verontrusteouderen.nl

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.