Direct naar inhoud

‘Stop met zoveel sparen’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 augustus 2022

Stop met het eindeloos oppotten van pensioengelden. Het is schadelijk voor de economie en er is al meer dan genoeg geld voor geïndexeerde pensioenen. Aldus hoogleraar economie Dirk Bezemer. Hij schreef er recent stukken over voor FD, Follow the Money en ESB.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

4 reacties

  1. J. de Keijzer
    2 jaar geleden

    Nu maar snel aan het pensioenfonds en vakbond voorleggen of zij op de hoogte zijn van het standpunt van dhr. Bezemer en of en hoe zij hier op willen/kunnen reageren. Helemaal eens met dhr. Bezemer over het individuele pensioenpotje en het blootstellen van gepensioneerden aan de risico’s van de financiele markten : wat een waanzin.

  2. E. Toes
    2 jaar geleden

    Er wordt dus een omslagstelsel betoogd. Terwijl we juist de slag naar een persoonlijker pensioen aan het maken zijn. Huidige vorm is daarnaast kapitaaldekking – dat gaat echt niet zomaar veranderen. De opmerking dat fondsen niet naar de belangen van deelnemers kijken, herken ik absoluut niet.

  3. G. Siegelaer
    2 jaar geleden

    Dirk Bezemer redeneert alsof de pensioenfondsen een omslagstelsel uitvoeren. Dat is niet zo; het is kapitaaldekking. Tegenover de ingelegde premie staan pensioenaanspraken in de toekomst. Om te voorkomen dat het pensioenfonds wordt leeggehaald ten laste van toekomstige generaties is financiële discipline nodig. Een objectieve maatstaf voor het benodigde kapitaal is het bedrag dat je nodig hebt om de toezegging gestand te kunnen doen. Dat bereken je niet op basis van een onzeker rendement maar op basis van de waarde van een kredietwaardige lening (bijv. een Nederlandse, Duitse of Finse staatsobligatie) die precies dat bedrag oplevert dat als pensioen is beloofd.
    Wie beweert dat pensioen goedkoper wordt (“minder geld nodig”) door van een verondersteld rendement uit te gaan, maakt een fundamentele denkfout. Een huis wordt niet goedkoper door je hypotheek te gaan terugbetalen uit beleggingsopbrengsten. Je voegt dan beleggingsrisico toe aan de constructie.
    Theo Kocken schreef een helder betoog hierover:
    https://fd.nl/opinie/1443368/gebruik-toekomstig-rendement-is-greep-uit-kas-jongeren-tsg2aap9J7Mq

  4. E. Luiken
    2 jaar geleden

    Geachte heer Bezema,
    Nu ik ben verbaast dat u nu Pascals Hoogleraar gaat reageren .(mosterd na de maaltijd)
    Het verhaal klopt niet helemaal.
    Wie bepaald als er mag worden geïndexeerd juist de Overheid.
    wie heft ieder jaar BTW over het pensioengeld juist de Overheid.
    Deze hele nieuwe pensioenstelsel is ingegeven door de overheid.en de opinie van de bevolking met de gedachten dat de gepensioneerden de pot leeg zouden maken belachelijk.
    Ik ben er altijd al tegen geweest dat de Overheid dit bepaald het geld is van degene die recht hebben op een pensioen uitkering ,en in mijn ogen heeft de overheid daar van af te blijven..
    En dat is mijn mening hierover
    E.luiken

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.