Direct naar inhoud

Studie: tweede pijler stabieler met 30% omslagfinanciering — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 maart 2020

Het deels vervangen van obligaties door omslagfinanciering levert stabielere rendementen op, volgens een studie door Jean Frijns, Jelle Mensonides en Anton van Nunen. De aanpak is gunstig bij lage rente én eventuele hoge inflatie.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. E. Stolp
    4 jaar geleden

    Volgens IMF en ECB spaart Nederland teveel. De mensen die zien dat hun pensioen is gekort en al 10 jaar niet wordt geïndexeerd zullen zeggen dat er juist te weinig wordt gespaard. Frijns en Mensonides verwijzen naar de Aaron­conditie als het reële rendement van kapitaaldekking, minus de groei van de werkgelegenheid en de groei van de arbeidsproductiviteit . Als de conditie negatief is, is omslag van het aanvullende pensioen een aantrekkelijker financieringsmethode dan kapitaaldekking. Wanneer het werkelijke rendement van de pensioenfondsen wordt ingevuld, blijkt deze conditie al 45 jaar positief te zijn (zie grafiek in ESB artikel). Maar bij de door Koolmees voorgeschreven rekenrente, is hij ineens negatief. Heel het pensioenprobleem blijkt dus geen pensioenprobleem maar een FTK probleem te zijn.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.