Direct naar inhoud

Tekort op premie van €40 mrd over periode van vijf jaar — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 mei 2023

Pensioenfondsen hebben van 2017 tot en met 2021 in totaal €40 mrd minder premie ontvangen dan de toegekende aanspraken waard waren. De rentestijging van 2022 gaat wel voor een ommekeer zorgen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. A.C.M. Kuypers
    1 jaar geleden

    In feite is het nog erger als je de toename van het (minimaal) vereist eigen vermogen ook meetelt. 40 miljard is blijkbaar alleen het tekort op de toename van de voorziening. Pensioenfondsen mogen de (verwachte) vrijval op uitkeringen, noch ex ante, noch ex post salderen, dus dat wordt terecht buiten de berekening gehouden. Een deel van de overrendementen na 2021 moet dus worden toegerekend aan de te weinig betaalde premie in alle voorgaande jaren, anders gebruik je dat dubbel.
    Het bedrijfsleven is dus voor 40 miljard+ gesubsidieerd. De vakbonden zouden daar rekening mee moeten houden bij de onderhandelingen over de premie en compensatie in het nieuwe stelsel. Geeft ook aan dat er geen reden is om het liggende pensioenvermogen te gebruiken voor compensatie. Eerst die 40+ miljard compenseren.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.