Direct naar inhoud

Waarom bereiken zo weinig jongeren de besturen van pensioenfondsen? — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 februari 2024

De PensioenLab Academie levert veel jonge pensioenbestuurders in spe af, maar zij hebben moeite om een functie te bemachtigen. Hoe komt dat?

In deze aflevering van Pensioen Pro In Gesprek bespreken we deze vraag Anne Vermeulen van PensioenLab, fondsbestuurders Petra de Bruijn en Peter van Gameren, en Joris Schut, een jongere van 34 met SPO A en een stuk SPO B, die ondanks negen sollicitaties nog geen bestuursfunctie bij een fonds kan vinden.

V.l.n.r. Petra de Bruijn, Anne Vermeulen, Peter van Gameren en Joris Schut in de podcaststudio bij Pensioen Pro.

Pensioenfondsen hebben als doel tenminste één jongere onder de veertig in het bestuur te hebben. Slechts een derde voldoet echter aan die norm en dat percentage stijgt niet.

Tegelijk heeft de PensioenLab Academie, een initiatief van de jongerenvakbonden met financiering vanuit de pensioensector, de afgelopen twee jaar 24 jongeren opgeleid. Daarvan hebben er echter pas drie een bestuursfunctie. Twee wachten op goedkeuring van DNB, twee zijn aspirantbestuuders.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Besproken wordt de noodzaak voor ervaring in het fondsbestuur met het oog op de Wtp, en wat jongeren kunnen doen om dan toch een plek te veroveren. Hoe pensioenfondsen hun manier van zoeken naar bestuurders en hun denken over jongeren moeten veranderen en hoe bijvoorbeeld goede opvolgingsplanning kan helpen.

Pensioen Pro In Gesprek is een maandelijkse podcast over actuele onderwerpen in de pensioensector. In elke aflevering gaat een redacteur van Pensioen Pro met een expert dieper in op een specifiek pensioenthema, zoals de overgang naar het nieuwe stelsel, uitvoering, duurzaam beleggen of communicatie.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyApple of Google en mis geen aflevering van Pensioen Pro In Gesprek.

Delen op sociale media

Gerelateerde artikelen

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.