Direct naar inhoud

Wouter Koolmees en Provisum winnen gouden Pensioen Pro Awards

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Ex-minister Wouter Koolmees heeft de Pensioen Pro Award voor ‘uitzonderlijke bijdrage aan de sector’ ontvangen. Pensioenfonds Provisum ontving voor de tweede maal de prijs voor ‘Pensioenfonds van het jaar’.

Wouter Koolmees neemt award in ontvangst. Amaury Miller

De prijzen werden donderdag uitgereikt tijdens de Pensioen Pro Awards 2021 in de Koepelkerk in Amsterdam. De uitreiking had eind vorig jaar moeten plaatsvinden, maar was vanwege de coronamaatregelen uitgesteld.

Wouter Koolmees ontving de prijs vanwege zijn ‘inzet, kunde en blijvende optimisme’ bij de totstandkoming van het pensioenakkoord. ‘Een grote eer’, zei Koolmees bij de ontvangst van de gouden award die eerder ging naar onder anderen Peter Borgdorff en Lans Bovenberg.

‘Het leukste was intensief samenwerken met veel uiteenlopende betrokkenen’, aldus de D66’er. ‘Het moeilijkste was alle kikkers in de kruiwagen te houden omdat sommige partijen niet bij de coalitie zaten. Dan moest ik af en toe vooral niet reageren op verhalen in de krant over de gang van zaken.’

Pensioen Pro Awards 2022: nomineer nu kandidaten

Op 4 oktober 2022 worden in Amsterdam de prijzen uitgereikt voor uitblinkers in de pensioensector. Het wordt weer een spannende avond met de bekendmaking van in totaal tien winnaars en natuurlijk de verkiezing van het Pensioenfonds van het Jaar.

Stuur uiterlijk 30 augustus 2022 een e-mail met een onderbouwing van maximaal 500 woorden naar bouwien.hoorntje@fdmediagroep.nl onder vermelding van Pensioen Pro Awards 2022.

Desgewenst mag maximaal 1 pagina aan ondersteunend materiaal worden meegestuurd. Klik hier voor meer informatie.

De afgelopen maanden heeft Koolmees genoten van zijn vrijheid. ‘Ik heb veel gewandeld, gesport en de kinderen naar school gebracht en weer opgehaald.’

Provisum won voor de tweede maal op rij de prijs in de categorie Pensioenfonds van het jaar. Dit ondernemingspensioenfonds van C&A is volgens de jury een ‘ijzersterk fonds met een een beleidsdekkingsgraad van 146% (november 2021) en nul indexatieachterstand.’ De andere genomineerden waren PFZW en Rail & OV. Joost van Engers, directeur van Provisum, die de prijs in ontvangst nam, zei dat hij absoluut niet had verwacht de award voor de tweede keer te krijgen. Hij bedankte met name de partners van het zelf administrerende fonds.

De award voor beste pensioenfonds met meer dan €5 mrd onder beheer ging naar PFZW. Voorzitter Joanne Kellermann nam de onderscheiding in ontvangst. De jury had vooral lof voor de inspanningen van het fonds om goed te luisteren naar de deelnemers. De andere genomineerden waren fondsen Rail & OV en UWV.

Prijsuitreiking tijdens diner in Amsterdamse Koepelkerk. Amaury Miller

In de categorie beste pensioenfonds met minder dan €5 mrd onder beheer vielen twee ondernemingspensioenfondsen in de prijzen: Nedlloyd en Avery Dennison. De jury noemt Nedlloyd een ‘eigenwijs fonds dat een eigen koers blijft varen met een prima resultaat voor de deelnemers.’ Avery Dennison is een ‘klein maar solide pensioenfonds dat onverstoorbaar op eigen benen blijft staan, en dat met een dekkingsgraad waar menig groter fonds jaloers op mag zijn.’ Andere fondsen die in aanmerking kwamen voor deze award waren Zoetwaren en Provisum.

Claudia Kruse van APG nam de award voor verantwoord beleggen in ontvangst. De jury heeft de prijs toegekend aan het Sustainable Development Investments Asset Owner Platform. Dit is een initiatief van APG en PGGM. Deze uitvoerders ontwikkelen namens hun klanten een standaard die beleggers in staat stelt om bedrijven te beoordelen op hun bijdrage aan de sdg’s. LifeSight PPI, Pensioenfonds Horeca & Catering en Pensioenfonds KPN waren de andere kanshebbers.

Een ander samenwerkingsverband, het Experience Lab Pensions van Pensioenfonds Medewerkers Apotheken en Pensioenfonds Wolters Kluwer, mocht de award in de categorie innovatie mee naar huis nemen. De jury noemde samenwerking een trend bij de inzendingen. In het Experience Lab Pensions onderzoeken de twee fondsen hoe de solidaire premieregeling in de praktijk gaat werken. Ze kijken daarbij hoe deelnemers reageren op de verschillende digitale presentatievomen. ‘Nuttig om op deze manier gezamenlijk op te trekken om de gevolgen van het nieuwe stelsel inzichtelijk te maken’, aldus de jury.

In de categorie vermogensbeheer ging de award naar Pensioenfonds DNB. Dit fonds viel op door al in een vroeg stadium inflatiebescherming in te kopen. Zo sorteert het fonds volgens de jury voor op zowel oplopende inflatie als het nieuwe pensioenstelsel. De jury heeft veel waardering voor de onderbouwing van deze beslissing. ‘Het fonds toont visie en ondernemerschap.’

APG kan zich lange termijnbelegger van het jaar noemen. De uitvoerder kreeg deze award toegekend voor de joint venture met KPN. Deze joint venture is opgezet om tegen 2026 zo’n 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven aan te sluiten op glasvezel. Zo belegt ABP in snelle internetverbindingen die snel, schaalbaar, en relatief energiezuinig zijn: een belegging met een rendement van zo’n 7% per jaar. Volgens de jury is deze investering in glasvezel een mooi voorbeeld van hoe rendement en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Team FNV-pensioenbestuurders en voorzitter Tuur Elzinga met hun award voor diversiteit. Amaury Miller

FNV won de award in de categorie diversiteit en inclusie. Van de FNV-bestuurders is 36% vrouw en 17,5% jong. Zo draagt de vakbond bij aan de diversiteit in pensioenbesturen. De jury vindt het krachtig en logisch dat de diversiteit vanuit FNV een impuls krijgt en roemt de vakbond als een partij die diversiteit al jarenlang hoog in het vaandel heeft staan.

Bright Pensioen kreeg de prijs voor de prestatie in de categorie communicatie. ‘Bright gaat dicht bij de deelnemer staan met interactieve tools, webinars, en een zeer goed gelezen maandnieuwsbrief’, aldus de jury.

De jury bestond uit Marike Knoef, Martijn Euverman, Loranne van Lieshout, Stefan Lundbergh en Hedwig Peters.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.