Direct naar inhoud

Achmea Pensioenservices zet eerste klant over op nieuw administratiesysteem

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 februari 2024

Pensioenfonds Ahold Delhaize is als eerste Achmeaklant overgestapt op AllVida, het nieuwe administratiesysteem van deze uitvoerder. Per 2025 volgen er nog twee klanten, die dan beginnen met de flexibele premieregeling.

De overstap is een mijlpaal voor Achmea Pensioenservices: het markeert het eind van de problemen die het bedrijf de afgelopen periode had met de keuze voor een nieuw administratiesysteem.

De kassa bij Albert Heijn, onderdeel van Ahold Delhaize. ANP / Ramon van Flymen

Achmea kocht in 2020 het bedrijf InAdmin RiskCo, en wilde van het systeem RAP zijn nieuwe basis maken. Gaandeweg bleek RAP echter niet te voldoen. Na een periode van onzekerheid koos Achmea in april vorig jaar voor een plan B: het systeem AllVida van consultant IG&H.

Ook pensioenfonds Ahold, dat per 2022 klant werd bij Achmea, zou aanvankelijk overgezet worden op RAP, vertelt uitvoerend bestuurder John de Waal. ‘Die eerste keuze heeft niet geholpen en heeft tijd gekost. Maar we zijn inmiddels erg tevreden, per saldo kijken we positief terug.’

Het fonds verwacht de 114.000 deelnemers nu beter te kunnen bedienen dan met de huidige systemen. Dat zit hem onder meer in een pensioenplanner die meer kan, en meer mogelijkheden voor deelnemers om de voortgang van processen (bijvoorbeeld de aanvraag voor een uitkering) te kunnen volgen.

Db-regeling

Pensioenfonds Ahold Delhaize stapt voor nu over met de huidige db-regeling. De transitie naar het nieuwe stelsel zal plaatsvinden per 1 januari 2027. Dat is een jaar later dan oorspronkelijk gepland. ‘Er is meer tijd nodig voor gesprekken tussen sociale partners over de regeling’, verklaart De Waal. ‘De urgentie is daarnaast ook niet zo groot, dat we per se per 2026 over wilden. De bedoeling is dat er in 2024 overeenstemming is over de regeling. Dan heeft het fonds nog twee jaar voor de transitie.’

Ahold Delhaize kent een bedrijfs-cao, maar de gesprekken over de pensioenregelingen worden gevoerd met de centrale ondernemingsraad. De Waal kan niets zeggen over de besluiten die er in de lucht hangen, zoals voor een flexibele of solidaire regeling, of over invaren.

Piekjaar

Het jaar 2026 staat bekend als een piekjaar, waarin heel veel fondsen tegelijk over willen. Dat is lastig voor uitvoerders. Toch het is niet op verzoek van Achmea dat het fonds nu een jaar naar achteren schuift, benadrukt De Waal. ‘Ik denk dat zij wellicht nog liever 2026 hadden gehouden. Ik heb persoonlijk de indruk, uit wat ik hoor in de markt, dat 2027 wel eens het nieuwe piekjaar kan worden.’

Achmea laat in een reactie weten dat het inderdaad merkt dat overgangsdata bij fondsen naar achteren schuiven. Op de vraag of 2027 inderdaad het nieuwe 2026 wordt, gaat een woordvoerder niet in.

Flexibele premieregeling

De uitvoerder laat weten dat na Ahold Delhaize in 2025 nog twee fondsen overgaan op AllVida. Deze fondsen zullen beide overgaan op de flexibele premieregeling. Namen noemt het bedrijf niet. Achmea is van plan om zijn klanten steeds tegelijk over te zetten naar AllVida én naar het nieuwe stelsel. Omdat Ahold Delhaize als eerste overgaat, krijgt dit fonds bij uitzondering een stapsgewijze behandeling.

Het pensioenfonds doet de pensioenuitkeringen nu vanuit AllVida. Het systeem is geprepareerd met de regeling van het fonds. Komende weken wordt volledige administratie met pensioenrechten tot en met eind 2023 overgezet. Daarna volgen de mutaties over 2024. De deelnemersportalen, die nu nog offline, staan kunnen eind februari online komen.

Proefkonijn

Ahold Delhaize was tweemaal ‘proefkonijn’ met een nieuw systeem. Dat heeft voor- en nadelen, zegt De Waal. ‘Je hebt meer last van eventuele opstartproblemen. Maar je hebt ook meer invloed. Wij hebben die bijvoorbeeld gehad op het ontwerp van de portalen.’

Foto iStock.

Een ander proefkonijn was pensioenfonds Huisartsen. Dit fonds maakte met zijn nieuwe dc-regeling al gebruikt van het systeem RAP, maar vervolgens ontstonden forse uitvoeringsproblemen. Het beroepsfonds dreigde vorig jaar zelfs met een rechtszaak tegen Achmea. Dit fonds gaat nu terug naar Maia, het systeem dat Achmea op dit moment nog het meeste gebruikt. Vanuit daar zal het fonds de overgang naar AllVida en het nieuwe stelsel maken.

Delen op sociale media

Gerelateerde artikelen

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.