Direct naar inhoud

Beruchte Liborrente verdwijnt over vier jaar — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 28 juli 2017

Het belangrijke rentetarief Libor heeft zijn langste tijd gehad. Eind 2021 zal de benchmarkrente vervangen worden door een betrouwbaarder systeem voor het bepalen van rentes voor financiële producten. Dat heeft Andrew Bailey van de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) gezegd op een bijeenkomst bij Bloomberg in Londen.

De Libor (London Interbank Offered Rate) is gebaseerd op de tarieven die banken elkaar onderling in rekening brengen en wordt gebruikt voor allerlei andere rentetarieven, zoals bijvoorbeeld van hypotheken en bedrijfsleningen. De rente kwam lange tijd tot stand op basis van de gegevens die een panel van banken doorgaf aan de British Bankers’ Association, een lobbyvereniging van Britse banken.

Manipulatie

Dat systeem bleek fraudegevoelig. Een aantal banken raakte een paar jaar geleden in opspraak vanwege manipulatie van Libor, wat leidde tot veroordelingen en miljarden euro’s aan boetes. Ook Rabobank werd verdacht en schikte voor €774 mln. Twee aangeklaagde medewerkers van Rabo in Londen werden eerder deze maand vrijgesproken van Liborfraude.

Bailey benadrukte donderdag tijdens een speech bij Bloomberg dat er veel is verbeterd sinds april 2013, toen de FCA de teugels aanhaalde en de vaststelling van de Libor ging reguleren. Hij ziet momenteel geen directe problemen rond Libor, maar stelt wel dat het rentetarief hard aan vervanging toe is.

De Britse toezichthouder heeft geprobeerd de Libor-rente voortaan te laten baseren op echte transacties die banken onderling doen. Bailey: ‘Het zou dan niet meer gaan om meningen, maar om echte rentes bij echte transacties.’ Maar banken zijn elkaar onderling minder gaan lenen, waardoor er te weinig transacties waren om het rentetarief op vast te stellen. Dat is een belangrijke reden voor de FCA om een nieuwe rentemaatstaf te zoeken.

Appels met peren

Een andere reden om Libor te vervangen is dat het voor veel partijen geen goede benchmark was. De risicopremie van onderlinge bankenleningen zit er wel in verwerkt, maar Libor wordt en werd ook veel gebruikt voor rentebepaling bij leningen aan bedrijven of gezinnen. Bailey: ‘Waarom zouden zij meer rente moeten gaan betalen als de banken onder druk staan en de Libor daardoor stijgt? Stel er komt weer een bankencrisis, hoe reëel en redelijk is Libor dan voor hen?’

Afschaffen van Libor is een hele stap, omdat financiële producten met een onderliggende waarde van meer dan $ 350.000 mrd een koppeling met de Libor-rente hebben. Dat kolossale bedrag is bijna 19 keer het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten.

Twintig banken

De FCA zegt in overleg te zijn met de twintig banken die nu data voor bepaling van de Libor aanleveren. Deze banken blijven op verzoek van de toezichthouder nog wel tot eind 2021 informatie leveren over de rente die ze elkaar op leningen berekenen. De vastlegging en publicatie van het Libortarief is sinds 2015 in handen van de Intercontinental Exchange (ICE), onderdeel van beursorganisatie Euronext.

Alternatieven

De FCA staat niet alleen met het zoeken naar alternatieven voor de Libor. Mark Carney, gouverneur van de Bank van Engeland, opperde ‘Sonia’ te onderzoeken, de Sterling Overnight Index Average die een indicatie geeft van rentetarieven voor leningen tussen banken en woningcorporaties. Vanuit de Verenigde Staten doet de Alternative Reference Rates Committee van de Amerikaanse centrale bank de Fed voorstellen voor nieuwe benchmarks op basis van rentes op kortlopende Amerikaanse staatsleningen, een zeer grote liquide markt.