Direct naar inhoud

Blindstaren op de korte termijn, dat is pas gevaarlijk spel

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 maart 2024

Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) vindt de opinie van Thierry Aartsen (VVD) over duurzaam beleggen lezen als een oproep uit een vorig tijdperk. Hij is blij dat niet de VVD maar fondsen het beleggingsbeleid bepalen.

Na het lezen van het opiniestuk van VVD-woordvoerder pensioenen Thierry Aartsen in De Telegraaf over duurzaam beleggen, ben ik vooral blij dat niet de VVD maar pensioenfondsen zoals het ABP over het beleggingsbeleid van onze pensioenen gaan.
In zijn stuk met de titel ‘Bedrijf geen activisme met ons pensioengeld’ roept Aartsen pensioenfondsen op om geen ‘activisme’ te bedrijven met ons pensioengeld. ‘Pensioenfondsen moeten gewoon weer doen waarvoor ze zijn opgericht: zorgen voor een goed pensioen, voor nu en in de toekomst’, aldus Aartsen.

Het leest als een oproep uit een vorig tijdperk. Alsof de VVD al jaren geen beleggers, wetenschappers of andere experts heeft gesproken. Juist als je een goed pensioen wilt, voor nu en later, is het cruciaal om te kiezen voor een duurzaam verdienmodel.

Luister naar de waarschuwingen van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Europese Centrale Bank en andere: pensioenfondsen kunnen vele miljarden euro’s verliezen als ze klimaatrisico’s niet beter beheersen. Blindstaren op de korte termijn en voornamelijk beleggen in fossiele activiteiten, dat is pas gevaarlijk spel.
Gelukkig kijken de meeste deelnemers wél naar de toekomst en naar het belang van toekomstig gepensioneerden. Bij het ABP vindt 66% van de deelnemers het belangrijk dat ABP duurzaam en verantwoord belegt. Jammer dat de VVD zo blijft drammen met haar minderheidsstandpunt. De gepensioneerden van de toekomst hebben toch ook recht op een goed pensioen?

Fossiele subsidies

Aartsen benoemt in zijn opiniestuk ook de fossiele subsidies. Het blijft me verbazen dat de VVD deze nog steeds verdedigt. Waarom laat de VVD gewone automobilisten wél accijns betalen bij de pomp, maar krijgen de grootste vervuilers subsidie voor hun uitstoot? Niet alleen slecht voor het klimaatbeleid, maar ook voor de overheidsfinanciën. Uiteindelijk komt de rekening hierdoor wederom terecht bij gewone mensen.
Ik hoop dan ook dat een nieuw kabinet deze fossiele subsidies zo snel mogelijk afschaft, bij voorkeur in Europees verband. En dat pensioenfondsen zich met duurzaam en verantwoord beleggen blijven inzetten voor een goed pensioen, voor nu en in de toekomst. Zodat u, collega Aartsen en ik (te zijner tijd) ook kunnen genieten van een zorgeloze oude dag.

Mocht het opiniestuk van collega Aartsen de indruk geven dat de VVD zich hard inzet voor de portemonnee van gepensioneerden, dan wijs ik graag nog op het volgende. Vandaag stemt de Kamer over een verhoging van de AOW en het minimumloon. Drie keer raden welke partij tegen dit voorstel is.

Luc Stultiens is Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. Voor die partij is hij onder meer woordvoerder pensioenen.

Delen op sociale media

Laatste artikelen