Direct naar inhoud

China en klimaat: brandende kwesties op Pensioen Pro-congres Rotterdam

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 september 2021

Pensioenfondsen hebben heel wat op hun bord. Omgaan met China, afrekenen met groenwassen: ga er maar aan staan.

Mariska van der Westen

Op het eerste fysieke congres van Pensioen Pro in de eerste week van oktober worden de meest brandende kwesties aangepakt onder het motto ‘geen woorden, maar daden’.

Het laatste IPCC-rapport is duidelijk: willen we de klimaatopwarming binnen de perken houden, dan moeten we vandaag in actie komen. ‘Geen woorden, maar daden’ zet dan ook de toon in de Week van het Klimaat van Pensioen Pro. Met Laura van Geest van de AFM die haar visie geeft op hoe en waarom de financiële sector haast moet maken met echt duurzaam beleggen. En hoogleraar Lars Hein die vertelt over de lange zoektocht naar ‘het groene bbp’.

Op dinsdag 5 oktober is (duurzaam) beleggen in China het thema. De sterke ontwikkeling van de Chinese economie vereist van pensioenfondsen een actievere aanpak en waarschijnlijk ook grotere allocatie naar China (en Azië), maar zowel esg-kwesties (Oeigoeren, milieuproblemen) als de recente harde ingrepen van de Chinese overheid bij grote bedrijven maken fondsen kopschuw. Hoe kun je duurzaam en veilig rendement maken in China?

Beleggersberaad

Het Beleggersberaad op 7 oktober gaat in op de vraag hoe het kan dat er van die inspanningen in de echte economie zo weinig zichtbaar is. Terugdringing van CO2-uitstoot staat al jaren hoog op de agenda van institutionele beleggers en assetmanagers, maar de emissies dreigen na corona weer naar oude niveaus terug te schieten. AFM-voorzitter Laura van Geest is een van de sprekers die de duurzame beloftes van pensioenfondsen ter discussie stelt.

Het congres vindt plaats in het Hilton-hotel in Rotterdam. De laatste keer dat Pensioen Pro een ‘ouderwets’ fysiek congres organiseerde was in 2019, destijds ook op de locatie Rotterdam Hilton. In tegenstelling tot toen worden alle sessies nu online ‘gestreamd’, zodat bezoekers ook de gelegenheid hebben het congres op afstand te volgen.

Inschrijven

Het volledige programma van de Week van het Klimaat is hier te vinden. Daar kunt u zich ook inschrijven. Voor de fysieke deelname houden we uiteraard de geldende coronaregels aan. Zo wordt aan de deur gecontroleerd via de CoronaCheck.

Wij zien ernaar uit om u begin oktober in persoon te mogen begroeten.

Mariska van der Westen is directeur-uitgever FD Business, moederbedrijf van Pensioen Pro