Direct naar inhoud

Dubbelcijferige rendementen bieden weinig soelaas voor pensioenfondsen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 3 oktober 2017

Vorig jaar was een prima beleggingsjaar voor veel pensioenfondsen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het FD naar de beleggingsresultaten van de honderd grootste fondsen. Zij haalden in 2016 een gemiddeld totaalrendement van 10,2% op hun portefeuille (inclusief derivaten).

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. H.J. Esten
    7 jaar geleden

    Hier wordt weer eens duidelijk dat pensioenfondsen het prima doen qua rendementen, maar dat een absurde rekenmethodiek bij de berekening van de verplichtingen de fondsen boekhoudkundig arm houdt. Zou nog niet eens erg hoeven te zijn maar als door een dergelijke absurde methodiek miljoenen pensioendeelnemers nu al bijna 10 jaar geen koopkrachtaanpassingen krijgen en zelfs gekort worden in pensioenopbouw en -uitkering, dan is het een wonder dat nog geen pensioenopstand is uitgebroken.
    Deze boekhoudkundige diefstal moet stoppen, want het is onverteerbaar dat de pensioenvermogens in de laatste 10 jaar meer dan verdubbeld zijn en de pensioenachterstanden oplopen tot 15% en meer,
    De komende evaluatie van het FTK moet deze miskleun ondubbelzinnig aantonen en een berekeningssystematiek gebaseerd op rendementen hiervoor in de plaats adviseren.

  2. Anoniem
    7 jaar geleden

    Eens met het bovenstaande. Indien de langjaarlijkse rendementen ruimschoots boven de (verplicht te hanteren) rekenrente liggen mag men zich wel eens afvragen of de gehanteerde rekenrente wel juist is. Voorzichtigheid is uiteraard geboden, maar als rendementen >8% (meerjarig) bedragen waarom dan rekenen met 1,6% (20% van behaalde resultaat = 80% LAGER dan feitelijk wordt gerealiseerd!!)
    Dit betekent m.i. dat indien een pensioenfonds meer “genieters” dan contribuabelen kent, het vermogen blijft groeien, terwijl een afname van het vermogen voor de hand zou liggen.
    Wie krijgt dan de laatste centen???

  3. G. Gevaerts
    7 jaar geleden

    Het is heel goed dat de pensioenfondsen langzaam omhoog krabbelen ondanks de in 2016 nog weer wat verder gedaalde rente. Dit betekent vooral dat de pensioenfonds(bestuurders) een juiste mix hebben gekozen voor renterisico afdekking en behalen extra rendement.
    Het is spijtig dat de pers zo weinig ondersteuning geeft om het grote publiek meer vertrouwen te geven door een positief maar ook realistisch beeld te schetsen.
    De kop van bovenstaand artikel en het gerelateerde bericht in het FD van 3 oktober: Risico op pensioenkorting blijft ondanks hoge rendementen zijn niet de belangrijkste boodschap. De kern van de boodschap zou moeten zijn dat ondanks de steeds dalende rente de vermogens sneller stijgen dan de verplichtingen en daarmee dus de kans op korting van pensioenen steeds minder wordt.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.