Direct naar inhoud

FNV: ‘Hogere rekenrente nodig om fors lagere opbouw te voorkomen’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 oktober 2018

Zonder hogere rekenrente dreigt in het nieuwe stelsel de premie 25% omhoog te moeten, of de opbouw 20% te moeten dalen. Daarvoor waarschuwt Willem Noordman, hoofd van de pensioenafdeling van FNV. ‘Dat zou een onacceptabele overdracht van jong naar oud opleveren.’

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
 • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

9 reacties

 1. H. Meerten
  6 jaar geleden

  We zijn weer terug bij af. Na 10 jaar praten. Dank Willem!

 2. Anoniem
  6 jaar geleden

  Je rijk rekenen ten koste van de jongere deelnemers lijkt mij geen goed plan. Individuele pensioenpotjes met risicodeling zou een oplossing kunnen zijn.

 3. F. van Berge
  6 jaar geleden

  Nogal een selectief verhaal. Afschaffing premiedemping benadeelt inderdaad jongeren, maar een hogere rekenrente voor de bepaling van de dekkingsgraad benadeelt jongeren nog veel meer.

 4. Anoniem
  6 jaar geleden

  Door gebruik van een hogere UFR stijgt de rente die gebruikt wordt voor langlopende verplichtingen (die van de jongeren). Er wordt dan juist minder geld gereserveerd voor jongeren. Dat lijkt me niet een oplossing die een overdracht van jong naar oud moet voorkomen.

  Als het probleem is dat er te weinig premie wordt betaald (lage premiedekkingsgraden), dan moet daar de oplossing gevonden worden. Volgens mij kan dat prima binnen het huidige stelsel.

 5. A.R.N.O.U.D.W. Bosch
  6 jaar geleden

  De doorsneepremie is het beste systeem van het slechtste systeem.
  Van oorsprong gebaseerd op sectoren in twee belangrijke ondernemingen op sociaal gebied.
  a) Werkspoor
  b) Gist in Delft
  meer dan 100 jaar terug.
  DNB heeft in haar studie verzonden naar 2e Kamer (bewust) een fout gemaakt en dit is over genomen in het verkiezingsprogramma van D66
  Aangetoond met een berekenings spreadsheet vindbaar op:
  http://www.software-pensioen.nl
  Een pensioen opinie treft u aan op:
  http://www.A2Opinie.nl
  en werd goed opgepakt door de journalist Paling in AMWEB en vindbaar op:
  http://www.A2Pensioenvisie.nl

 6. E. Daae
  6 jaar geleden

  De premie wordt berekend aan de hand van een verwacht reëel rendement dat specifiek per pensioenfonds wordt vastgesteld. Pensioenfondsen maken een verlies op de inkoop van nieuwe verplichtingen als het rentepercentage waarmee de premie wordt berekend (het verwachte rendement) hoger is dan de rente waarmee de nieuwe verplichtingen op de balans moeten worden gewaardeerd. Dat verlies wordt aangezuiverd vanuit het bestaande vermogen. Dat is niet alleen inconsistent, dat is een sluipende overheveling vanuit pensioenvermogen opgebouwd door gepensioneerden en slapers naar pensioenvermogen bestemd voor jongere deelnemers.

 7. E. Daae
  6 jaar geleden

  De mening van Klaas Knot van DNB is duidelijk: “Ja, het klopt dat wij het al jarenlang een fout vinden dat in de premieberekening gerekend mag worden met het verwachte rendement, om de simpele reden dat je dan een kostendekkende premie definieert die stelselmatig de dekkingsgraad uitholt. Als je een andere rente gebruikt voor de kostendekkende premie dan voor de dekkingsgraad, dan weet je van tevoren dat je dekkingsgraadverzwakking hebt ingebouwd in het stelsel”.

 8. A. de Hoon
  6 jaar geleden

  De heer Noordman vergeet voor het gemak even dat de daling van de dekkingsgraden van pensioenfondsen nagenoeg volledig is veroorzaakt door de stijging van de verplichtingen van de actieven en slapers (zeg maar de jongeren). Deze verplichtingen werden hoger door de dalende rente en de toename van de levensverwachting. Voor de gepensioneerden had de dalende rente en de stijgende levensverwachting nauwelijks invloed omdat dit voor hen gefinancierd kon worden uit de beleggingsopbrengsten. Hierdoor heeft er juist een overheveling van pensioenvermogen plaatsgevonden van gepensioneerden naar actieven en slapers.

 9. A.R.N.O.U.D.W. Bosch
  6 jaar geleden

  Mathematisch is vastgesteld dat voor € 1,00 geïndexeerd pensioen ongeacht de rente € 15,5 benodigd is bij een pensioen aanvang 67 jaar voor mannen. Maw voor €10.000 pensioen geïndexeerd per jaar moet bij aanvang 67 jaar aanwezig zijn € 155.000 indien de rente gelijk is aan de indexatie.
  Dit vastgesteld met behulp van de CBS cijfers cohort 2010 overlijden mannen.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.