Direct naar inhoud

‘Laatste versie nieuwe contract leidt tot grotere negatieve uitschieters’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 18 oktober 2017

Het pensioencontract met persoonlijke pensioenvermogens en collectieve risicodeling leidt in zijn laatste incarnatie tot lagere pensioenen dan nu bij negatieve marktscenario’s. Dat stellen bronnen rond het pensioenoverleg tegenover Pensioen Pro en FD.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

 1. Anoniem
  7 jaar geleden

  Is dit een geval van koud water vrees nu de plicht dichterbij komt om de pensioengelden meer transparant aan de deelnemers te communiceren, dwz nu de deelnemers een meer realistische blik krijgen op hun eigen pensioenvermogen en dit beter kunnen relateren aan de ingelegde gelden?

  Zijn dit de werkelijke zorgen die men uit of zijn er andere angsten die niet direct benoemd worden?

 2. Anoniem
  7 jaar geleden

  De bonden willen “dat het nieuwe pensioenstelsel een beter pensioen oplevert, met minder kans op kortingen en meer kans op indexaties”. Maar we hebben toch al het beste pensioenstelsel (is hun eigen stelling altijd)? Kan dat nog verbeterd worden dan in dat opzicht? De crux zit ‘m toch juist in de individualiserings- en flexibliseringswensen? En in betere aansluiting op de arbeidsmarkt en dus afschaffing doorsneepremie. Dan wordt het anders. O.a. Netspar heeft al onderzocht dat individueel pensioen (wellicht) minder oplevert, maar dat wordt gecompenseerd door de mogelijkheid van beter maatwerk.
  het is dus ‘gewoon’ de keus tussen handhaving (standaard) collectief, solidair en verplichtstelling of individuele keuzevrijheid en dus maatwerk.
  Als we een nieuw pensioenstelsel willen dan moeten we dat ontwerpen en dán pas de transitie vanuit het huidige systeem maken. Dit ‘voortborduren’ op het bestaande gaat niet lukken. Dat proberen we al bijna 10 jaar namelijk en hoezeer pensioen een langzaam vak is, dit gaat zo niet lukken, dit is trekken aan een (dood) paard. En dit nog los van de ‘geloofsovertuiging’ van de verschillende stakeholders.

 3. S. Zonneveld
  7 jaar geleden

  De titel van dit artikel had dus even goed kunnen zijn:
  ‘Laatste versie nieuwe contract leidt tot grotere POSITIEVE uitschieters’.
  Klopt: uitschieters naar boven of naar beneden zullen meer merkbaar zijn. Maar er zal niemand zijn die gedurende 45 jaar van zijn werkende leven een slecht beursklimaat heeft. Ieder mens zal te maken hebben met pieten en dalen. En dat zal zich ‘in the end’ redelijk uitmiddelen. Nu wordt echter de rekening (van de gestegen levensverwachting) gewoon doorgeschoven naar de volgende generatie. En dat kan in het nieuwe stelsel niet meer. En dat is veel eerlijker.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.