Direct naar inhoud

Opinie | Initiators AOW-plus verdienen steun: verzekerd basispensioen is oplossing — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 augustus 2018

Zekerheden passen bij steeds dynamischer maatschappij die is gericht op zelfredzaamheid, aldus hoogleraar Arnoud Boot.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. H. Kappelle
  6 jaar geleden

  In tegenstelling tot hetgeen Boot veronderstelt, is het blijkens FD Pensioenpro van 15 augustus 2018 wel de bedoeling dat het vrijwillig bijgespaarde gedeelte via omslag wordt gefinancierd; Citaat: “Verhoef zegt in een toelichting dat anders dan bij zelf sparen het in het plan van Zelfstandigen Bouw niet de bedoeling is dat de extra AOW-premie in een individueel potje wordt gestopt. ‘De hogere AOW wordt vanuit het omslagstelsel betaald’, zegt hij. ‘Het wordt niet apart belegd. Daardoor hoeven er geen beleggingsrisico’s genomen te worden en is de uitvoer goedkoop.” Einde citaat.
  Vraag is of de zzp’er er op zit te wachten om zijn spaarsaldo onderdeel te maken van politieke besluitvorming en bereidheid van toekomstige generaties om te (blijven) betalen. Zie ook mijn blog van gisteren. http://www.hermankappelle.nl/2-uncategorised/11-meest-recente-blog

 2. W.M.F. Groenendaal
  6 jaar geleden

  Op mijn AOW jaaroverzicht 2017 vande SVB staat : ingehouden bijdrage ZvW : € zoveel.… Dat is een inkomensafhankelijke bijdrage (ik heb ook een buitenlands pensioen) die rechtstreeks in de Algemene Middelen terecht komt. Houdt de belastingdienst daar een apart potje van bij, zodat dat geld alleen voor zorg besteed wordt, of draag ik hierdoor bij aan de financiering uit de Algemene Middelen van de AOW? In het laatste geval is de AOW geen zuiver omslagstelsel meer.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.