Direct naar inhoud

Opinie | Snel compenseren pakt oneerlijk uit bij verzekerde regeling — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 februari 2020

Een recent rapport suggereert om de invoering van degressieve opbouw zo snel mogelijk en zo generiek mogelijk te compenseren. Dat dreigt deelnemers in verzekerde regelingen te benadelen, waarschuwt Enno Wiertsema.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

 1. E. Stolp
  4 jaar geleden

  De compensatie voor het afschaffen van de doorsnee premie wordt sowieso een drama. De kosten liggen tussen 5% en 10% van de pensioenreserve, dus tussen 75 en 150 miljard. Dat is een groot bedrag om uit te geven aan iets waar niemand beter van wordt. Op de lange termijn levert de actuarieel neutrale premie geen beter pensioen op, maar het verschuift de financiering naar voren. Daarmee wordt ook de rentegevoeligheid weer groter gemaakt.
  De oplossing van Koolmees is simpel: ” laat de deelnemers de compensatie zelf betalen uit hun eigen pensioenreserve” . Ekonomisch is dat hetzelfde als geen compensatie, maar wel met veel meer administratiekosten en herverdeling tussen deelnemers.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.