Direct naar inhoud

Opinie |‘Twee dc-regelingen kunnen best naast elkaar bestaan’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 juni 2020

De verzekeraars zijn ontevreden over de manier waarop dc-regelingen overgaan naar een vlakke premie. Twee soorten regelingen blijven naast elkaar bestaan. Volgens Johan Nieuwersteeg hoeft dat helemaal geen probleem te zijn.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. Anoniem
  4 jaar geleden

  Die arbeidsmarkt effecten zullen inderdaad wel meevallen. Veel bedrijven met een IDC-regeling hanteren bijv. nog een 4% staffel. Daarin heeft een 35-jarige nu een premie van 8% die met de leeftijd doorstijgt naar maximaal 26,9% vanaf leeftijd 65. Daarmee ontvangt hij veel minder pensioenopbouw dan bij een overstap naar de meeste bedrijven die onder een BPF vallen waar de premies veelal ergens tussen 22 en 30% bedragen. Dus als werknemers de pensioenregeling betrekken bij hun afwegingen zou mijn advies bij de meeste IDC-regelingen zijn: zo snel mogelijk wegwezen daar!

 2. Anoniem
  4 jaar geleden

  De individuele DC regelingen hebben tot op heden alleen teleurgestelde pensionados opgelevert. De meeste deelnemers krijgen slechts de helft of minder van wat ze bij toetreden tot de regeling is voorgehouden. Hiervoor loopt inmiddels een massaclaim om het pensioenverlies terug te claimen. Naast de hoogte van de premie onder het Pensioenakkoord zou het erg welkom zijn als ook meer aandacht wordt gegeven aan de voorlichting voor werknemers over de individuele risico’s die blivwn lopen bij insividuele dc regelingen. Bij pensioenfondsen worde deze collectief gespreid en dat werkt veel beter.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.