Direct naar inhoud

Reacties | Tevredenheid over 2020, vragen over 2021 — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 20 november 2019

In de pensioensector overheerst tevredenheid over het jaar uitstel van kortingen, maar niet bij DNB. 50Plus vreest dat slechts ‘uitstel van executie’ is verleend, maar FNV hoopt ook in 2021 kortingen te vermijden.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

 1. E. Daae
  5 jaar geleden

  De hoogleraren Knoef en Bauer zijn nauw verbonden met Netspar; de instelling die geregeld publicaties produceert die het regeringsbeleid op het vlak van pensioenen ondersteunen.

  Als men bedenkt dat de overheid – via de ministeries van SZW, Fin, BZK, het CPB, de AFM en DNB – een grote financier van deze publicaties is, samen met verzekeraars als Achmea, AEGON, de NN en de ASR, dan wordt wel duidelijk waar bepaalde voorkeuren vandaan komen. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Kroef – en andere Netspar prominenten – is voorstander van de afschaffing van de doorsneepremie en invoering van meer individuele pensioenregelingen. Deze opvatting past uitstekend in het straatje van zowel de overheid als de verzekeraars.

  Individuele pensioenregelingen leiden in het beste geval tot ca. 15% lagere pensioenen dan bij collectieve pensioenregelingen. Oorzaken: beleggen op individuele basis levert vrijwel altijd een lager rendement op. Daarnaast zijn verzekeraars organisaties met een winstoogmerk; zij brengen beheer- en administratiekosten in rekening die – vergeleken met de non-profit pensioenfondsen – al gauw een factor 4 à 5 hoger liggen.

  Individuele pensioenopbouw leidt ook nog eens tot casino-pensioenen, want de rente op datum ingang pensioen/lijfrente bepaalt of men een goed, redelijk of slecht pensioen krijgt. Zo krijgt men de geluk of pech generaties.

  Tot slot nog dit: mevr. Knoef mist de zeer belangrijke uitspraak van de Hoge Raad. Pensioen is een zelfstandig voorwaardelijk vermogensrecht, geen gunst.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.