Direct naar inhoud

Accountants: extra aandacht voor evenwichtigheid indexatiebesluiten — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 januari 2023

Accountants zullen in hun jaarrekeningcontroles bij pensioenfondsen scherp kijken naar de onderbouwing van indexatiebesluiten. Ze willen in het bestuursverslag teruglezen waarom besluiten evenwichtig zijn.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. A.C.M. Kuypers
  1 jaar geleden

  Mijns inziens is het niet juist om de suggestie te wekken dat bij toeslagverlening de evenwichtige afweging van belangen een rol speelt. Er geldt een algemene aanwijzing aan besturen van pensioenfondsen dat zij er voor moeten zorgen dat alle gerechtigden het gevoel hebben dat hun belangen evenwichtig zijn afgewogen. Het al dan niet gedeeltelijk verlenen van toeslagen is in de meeste gevallen een kwestie van (eindelijk kunnen) nakomen van gewekte verwachtingen (of contarctueel vastgelegde indexatie onder voorwaarden) die voorheen niet konden worden waargemaakt door te lage premieinkomsten en in 2015 aangescherpte prudentiële beperkingen. De hogere rekenrente speelt daarbij een rol, maar het effect daarvan wordt teniet gedaan door verlies op vastrentende waarden. De echte game changer is het verlichten van de prudentiële beperkingen waardoor het voor indexatie beschikbare vermogen eindelijk kan worden aangewend waar het voor bedoeld is. Wel moet natuurlijk worden gecontroleerd of de fonden de juiste rekenregels hebben gebruikt.
  Ik ben benieuwd of die accountants ook gaan kijken of het premiebeleid (nog) wel evenwictig is. Daar valt nog veel te halen voor pensioenfondsen.

 2. M. Raaijmakers
  1 jaar geleden

  Eens kijken of het verdienmodel van accountants of de wijze waarop jonge werknemers kunnen doorgroeien naar een partnerschap wel zo evenwichtig is. Het lijkt wel alsof elke regel voor accountants een aanleiding is extra werkzaamheden te introduceren.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.