Direct naar inhoud

Interne toezichthouders woedend over indexatie-brief AFM — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 mei 2023

Interne toezichthouders van veertien pensioenfondsen kregen van de AFM een aantekening, omdat er vorig jaar niet goed is gecommuniceerd over indexaties. Beroepsvereniging VITP is verbijsterd. ‘Dit voelt als een publieke schandpaal.’

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. A.C.M. Kuypers
    12 maanden geleden

    Anders dan het Verantwoordingsorgaan, dat alleen achteraf iets mag vinden van het beleid van het bestuur én de Raad van Toezicht, behoort de RvT gedurende het hele jaar bij voorkeur ex ante controle uit te oefenen op het voorgenomen handelen van het bestuur. En zeker bij ingrijpende besluiten waarbij gebruik wordt gemaakt van een uitzonderingsbepaling in de wet, of waarbij wordt afgeweken van eerder vastgelegd beleid of wordt afgeweken van de wet met onderbouwinig, kan de RvT zich niet beperken tot toetsing achteraf. Sterker nog, het bestuur behoort de RvT tijdig te informeren over voorgenomen besluitvorming zodat de RvT tijdig kan laten weten wat zij er van vindt. Merkwaardig dat intern toezichthouders boos zijn op de AFM. Zij hen de besturen hebben de wet overtreden en moeten met de billen op de blaren ziotten en niet zeuren. Juist toezicht op naleving van wet en regelgeving is essentieel in het takenpakket van de RvT. Juist waar comply or explain aan de orde is, zoals bijvoorbeeld bij demping van premie, vaststelling van het toeslagpercentage, besluitvorming over wat wel of niet evenwichtig is (zodat alle gerechtigden zich evenwichtig vertegenwoordigd voelen), is de rol van de RvT cruciaal. Terecht dat de AFM daarbij hard optreedt.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.