Meest gelezen

2 reacties

Een terechte wanhoopskreet. Maar gericht aan de verkeerde partijen. Het gaat immers om de premie die wordt toegezegd voor toekomstige opbouw en die ook in de toekomst moet worden belegd, tenzij dat al gebeurd is met geleend geld. En dus moeten de sociale partners zich dit aantrekken. Als de premies realistischer worden vastgesteld kunnen pensioenuitvoerders die premies ook aanwenden om bij te dragen aan een evenwichtig gebruik van de hulpbronnen zonder te worden gestraft door ontevreden gerechtigden. Of dat ook mogelijk is met de al aanwezige middelen die worden ingevaren hangt af van de verdeling over de gerechtigde deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden. Ook daarbij geldt immers dat rekenen met groeicijfers die leiden tot uitputting van de hulpbronnen al bij de start leidt tot niet evenredige verdeling van de middelen.

A.C.M. Kuypers

Mijn oproep dit te gaan bespreken is niet gericht tot slechts een enkele partij. Politieke partijen, sociale partners en pensioenfondsen hebben daarin allemaal een eigen verantwoordelijkheid die ze tot nog toe niet hebben genomen. De deelnemers hebben helaas door het verplichte invaren niets over de overgang te zeggen.
Een bijzondere positie hebben de politieke partijen die nu het eindoordeel moeten gaan geven over de Wet toekomst pensioenen. Het stemgedrag in de Tweede Kamer der Staten-Generaal van PvdA en GroenLinks voor de Wtp past niet zo goed bij wat nu in het gezamenlijke discussiestuk staat van hun wetenschappelijke bureaus: "Ten eerste gaan we vol voor een groene welzijnseconomie. Dat wil zeggen: een economie waarin niet economische groei en zo hoog mogelijke bedrijfswinsten, maar breed gedeeld menselijke welzijn en een evenwichtige relatie met de natuur voorop staan." Ik ben dan ook benieuwd wat de fracties in de Eerste Kamer der Staten-Generaal daar van vinden.

Dr. A.W.I.M. van der Wurff

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen