Direct naar inhoud

‘Rendementsaannames nieuwe stelsel te rooskleurig’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Dat alle generaties er in het nieuwe stelsel op vooruit gaan, komt mede door positieve rendementsaannames in de rekenmodellen voor het verwachte pensioen, stellen Jeroen Koopmans en Agnes Joseph. ‘Dit kan leiden tot te geringe compensatie voor 45-plussers.’

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. A.C.M. Kuypers
    1 jaar geleden

    Goed advies van Koopmans en Joseph. Prudente bestuurders die er voor moeten zorgen dat alle gerechtigden zich evenredig vertegenwoordigd voelen zullen er goed aan doen conservatieve verwachtingsrendementen te hanteren. Overigens valt het misschien wel mee omdat je bij invaren zowel voor als na invaren rekent met dezelfde P-set!. Maar wij weten wat dempen van de premie op basis van vogels in de lucht voor negatief effect heeft gehad op dee dekkingsgraad! Let wel: compensatie mag alleen in uitzonderingsgevallen uit het vermogen van het fonds. De werkgevers, die moeten compenseren in extra premie, hebben belang bij het roze bril principe. En niet alleen voor de compensatie premie, maar ook voor de gewone in de toekomst voor iedereen gelijke premie in % van de pensioengrondslag.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.