Meest gelezen

3 reacties

Ik kan me inderdaad ook niet aan de indruk onttrekken, dat het wel erg opvallend is, dat er vooral de laatste tijd wel heel erg mooi weer wordt gespeeld en dat we nu toch écht wel over moeten op het nieuwe pensioenstelsel. En inderdaad, zoals je zegt, op basis van argumenten die ontbreken en informatie die onvolledig of feitelijk onjuist lijkt te zijn. Zoals ik al eerder opmerkte op LinkedIN, is hier mijns inziens sprake van een verkoop pitch. Een colporteur aan de deur die een geweldig verhaal afsteekt om je over te halen producten af te nemen of geld te doneren, terwijl je daar zelf helemaal niet om hebt gevraagd en je daar ook allerminst om staat te springen. Vanaf het moment, dat je de deur open doet, wil je die eigenlijk al meteen weer dicht gooien, omdat je al weet wat er gaat komen: een ongewenste boodschap en een ongewenst product op een ongewenst tijdstip.

J.P.A. Rijks

Adri vdr Wulff weet in dit artikel precies mijn onderbuik gevoel te verwoorden.
Als lid van een VO van een opf heb ik een simulatie uitgevoerd met de gegevens van ons fonds met het nieuwe stelsel (solidair). Begonnen met 2020 en vanaf 2021 elk kwartaal. Voor de simulatie was het een geluk dat deze perioden verschillende situaties zich voordeden. Verlaging van de rente, goede resultaten (2020), maar ook verhoging van de rente en slechte resultaten. Op basis van deze simulatie kom ik tot de volgende uitkomsten:
* het nieuwe stelsel beschermt de ouderen goed tegen rentedaling. Bij een stabiele of hogere rente en goede resultaten profiteren ze t.o.v. jongeren vele malen minder.
* jongeren doen het goed
* als dit jaar het startjaar zou zijn geweest en er niets of weinig in de solidariteitsreserve hebben gezeten dan zouden de pensioenen zijn gedaald.

De vraag die bij mij opkwam naar aanleiding van het promo-artikel van FNV MKB en Pensioenfederatie was: waarom wil men niet een huidige fonds sluiten tbv de ouderen en een nieuw fonds elders starten voor de jongeren?
1. Het gaat natuurlijk erg pijnlijk worden als het gesloten fonds betere resultaten gaat halen dan een fonds waarin men is ingevaren.
2. Werkgevers hebben ook een belang: bij collectief invaren hebben zij de buffer van het huidige fonds om de doorsneeproblematiek te bekostigen (de dubbele transitie) . Dat is natuurlijk bij doorgaan als gesloten fonds en elders een nieuw fonds stichten voor de nieuwe opbouw veel lastiger.
3. En wat gaat er gebeuren als een fonds het goed doet: PREMIE VERLAGEN. En reken maar dat bij slechte resultaten er geen variant komt ban het bijstorten zoals nu nog vaak het geval is.

Als de 2e en 1e kamer ja zeggen tegen de wet, is het aan de organen binnen het pensioenfonds om kritisch te kijken naar de evenwichtigheid van het invaren. Succes daarmee.

Ir. G. Eleveld

Prima artikel van Adri van der Wurff! Het huidige systeem was niet voldoende gebouwd op de onnatuurlijk lage rentestanden van de laatste 5 jaren en het gevolg was geen indexatie en voor sommmige zelfs kortingen op hun pensioen. De roep om een nieuw systeem werd alsmaar groter en de polder ging daarmee aan de slag. De uitkomst is een complex eindprodukt met een nog complexere invaarproblematiek (uniek in de wereld). Er wordt geschermd met hogere pensioenen (voor allen) waar dit grotendeels voortkomt uit het simpel opeten van de buffers die het bestaande systeem (onnodig hoog) heeft opgebouwd.
Als men de rekenrente in het huidige systeem vervangen had door het projectierendement die men in het nieuwe systeem invoert en buffervereisten had verlaagd, had men het huidige systeem (als een van de beste ter wereld) kunnen handhaven...

P.J. Zegger

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen